САЩ обмисля нови санкции за руските банки

Ако поддръжниците на самопровъзгласилите се републики в Украйна нарушат режима на прекратяване на огъня, администрацията на САЩ ще въведе санкции против една или няколко руски банки. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на два източника в Белия дом. Прекратяването на достъпа на руските банки до западните финансови пазари в съответствие с т. нар. „Списък на гражданите с особена категория и лица, подлежащи на блокиране“ (SDN) ще доведе до значителна ескалация на напрежението в Москва, заявяват източниците на агенцията.
Влиянието от такава евентуална стъпка ще се усети на много различни пазари, особено в Европа, предупреждават те. На американски граждани ще бъде забранено да се ангажират в бизнес контакти с фирми от списъка SDN, а техните сметки в САЩ ще бъдат замразени.
Според източниците на Bloomberg тази крайна стъпка не е неизбежна. Но ако бунтовниците, подкрепяни от Русия, възобновят настъплението към Харков и Мариупол преди срещата на върха на ЕС на 19 март, почти със сигурност ще бъдат въведени новите санкции, твърдят експертите. Според тях, САЩ ще продължи да координира тези решения с Европейския съюз. Още два високопоставени източника на САЩ заявяват пред агенцията, че най-радикалните мерки, които се разглеждат от администрацията на Обама, са пълна забрана на достъпа на руските банки до западните финансови пазари. Както по-мек вариант се смята възможността за ограничаване на правото на руските банки да извършват определени операции с долари.

Включването в списъка SDN ще бъде съкрушителен удар към която и да е руска банка със сериозен бизнес на Запад, която работи с чуждестранни банки кореспонденти и която е развила стабилни връзки във финансовия и банковия сектор, казва бивш служител на Белия дом и на Министерството на финансите на САЩ Хуан Зарате. Сега той оглавява консултантската компания Financial Integrity Network. Bloomberg допълва, че последиците от санкциите могат да бъдат глобални. Чуждестранните банки, които работят с американския долар, ще се опитат да избегнат нарушаването на подобни санкции, особено след като американският клон на френската BNP Paribas плати почти $ 9 милиарда глоба за нарушаване на санкциите срещу Иран, Куба и Судан.

В списъка на банките, поподащи под санкциите на ЕС и САЩ, са Внешекономбанк, ВТБ, Сбербанк, Газпромбанк, Росселхозбанк, Банката на Москва. Само в списъка със санкции на САЩ са СМП банк и банка „Русия“.

Новите санкции ще имат сериозни последствия за икономиката на Русия в дългосрочен план, казва пред Bloomberg Робърт Кан, бивш служител на Министерството на финансите на САЩ, сега старши партньор по международна икономика в Съвета по международните отношения във Вашингтон. Въпреки това, той не вярва, че тези мерки ще се отразят върху краткосрочната тактика на Владимир Путин.

По-рано тази седмица за възможността за нови санкции срещу Русия предупредиха и държавният секретар на САЩ Джон Кери и председателят на Европейския съюз Доналд Туск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *