Защо октомври ще е критичен за световните фондови пазари?

Октомври традиционно е изключително ключов за фондовите пазари месец, особено за щатските. Пет от шестте най-големи понижения в историята на S&P 500 са се случвали именно в десетия месец на годината.

Защо този октомври може отново да е от изключителна важност за пазарите?

На първо място, налице са сериозни геополитически рискове, които могат да повлияят на пазарите – от Украйна до Хонконг и Бразилия.

През тази седмица инвеститорите ще следят решението на ЕЦБ относно бъдещите стимули за европейската икономика, която е в изключително лошо състояние.

В края на седмицата пазарите ще са изцяло насочили своето внимание към данните за заетостта и безработицата в САЩ, в които ще се търси по-нататъшна яснота за времето на бъдещото повишение на лихвите от страна на Фед.

Средните очаквания на пазара са за 225 000 нови работни места в САЩ през изминалия месец септември при запазване на нивото на безработицата.

В средата на месеца ще бъдат изнесени ключови данни за китайската икономика, които ще повишат или намалят опасенията на пазара за забавяне на най-бързоразвиващата се основна световна икономика.

В края на месеца ще се проведе и срещата на Фед относно лихвената и паричната политика. Широките очаквания на пазара са за премахването на стимулите за щатската икономика, като инвеститорите ще следят за намек кога ще започне повишението на лихвите в САЩ.

Повечето икономисти очакват то да се състои в средата на следващата година, но това до голяма степен ще се предопредели от данните за състоянието на щатската икономика.

И докато много от спецалистите прогнозират „труден октомври“, за което подказа и първият ден от месеца, белязан от сериозни понижения, мнозинството от анализаторите очакват силен завършек на годината. Традиционно обръщането на пазарните нагласи се случва в средата на месец октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *