Опрощават кредит, ако не емигрираш

Кредитите за следване може да поевтинеят, ако след завършване студентът не емигрира, а остане да работи или кара магистратура тук. Това предвижда стратегията за висшето образование, която кабинетът прие вчера.

Какъв процент ще бъде опростен, зависи и от успеха, казаха от МОН. Документът предвижда също до 60% от парите на университетите да се дават за качество, а едва 40% на калпак. Ще бъдат въведени и минимални стандарти за университетите, под които няма да им се дават държавни пари.

„Държавата смята, че с една и съща инвестиция може да получи и салам тип „народен“, и еленска пастърма“, заяви вчера ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев по време на откриването на 127-та учебна година в Алма матер, имайки предвид именно финансирането на висшето образование.

Той подчерта, че СУ неизменно стои начело във всички класации, но това не намира отражение във финансирането му. „Няма да ви е лесно, живеем във време, когато един спортист може да получава заплата над 100 млн. годишно – колкото 1000 професори в Харвард“, обърна се към студентите Илчев, цитиран от вестник „Стандарт“.

„Знанието побеждава невежата арогантна сила, която се пъчи напред в последните десетилетия“, заяви още ректорът.

За първи път от тази година студентите на СУ ще могат с една карта и да плащат, и да влизат в общежитията, и да пътуват в градския транспорт, разказа още Илчев след откриването

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *