Защо печатните книги няма да бъдат изместени от електронните

Електронните книги бавно изместват печатните и за първи път ги надминаха по продажби през 2011г, а тенденцията продължава.

 

За онези, които все още предпочитат мастилото върху хартия, вместо на екрана, това може да звучи депресиращо. Може би обаче има основание да се надяваме, че електронните и печатните книги ще имат ярко бъдеще заедно, понеже въпреки всички чудесни неща при електронните – удобство, разнообразие, мобилност, мултимедия – все още има някои основни качества, които те никога няма да притежават.

Книгите притежават физическа красота

Не, че електронните не могат да бъдат красиви, но там потенциалът е все още нереализиран, а при печатните отдавна сме го постигнали. Книжната корица отдавна се е превърнала в маркетингов инструмент. Тя трябва да привлича вниманието от мястото си на лавицата. Поради тази причина най-добрите корици са красиви произведения на изкуството. В дигиталния свят това се губи.

Книгите имат индивидуална значимост

Любимите ви книги ви определят като човек, докато дигиталните не изглежда да създават толкова дълбоки и значими връзки.

Дори в далечното бъдеще е малко вероятно дигиталните книги да станат лични артефакти по начина, по който печатните са днес за нас. Печатът има стойност като нещо оставащо във времето, а пикселите са временни. Книгите съществуват от много отдавна и с тях имаме по-дълбока връзка.

Книгите са колекционерски

Печатните книги могат да бъдат редки, което означава, че вашето копие е уникално до някаква степен. За читателите, които наистина обичат някои книги, електронната версия не е адекватен заместник на физическата.

Печатните книги може да имат съдба съща като на музикалните плочи – нищо не може да замести звука от тях и хората до ден-днешен ги събират. Все пак не можеш да наредиш в домашната библиотека електронните си книги и да им се възхищаваш.

Книгите са носталгични

Когато се зададе въпросът кое предпочитат хората – печатни или електронни книги – онези, които се придържат към традиционните, често говорят за неща като миризма, усещане за допир и тежест.

От друга страна пък не можем да отречем, че електронните книги имат много предимства. По-удобни са за сортиране на колекциите, могат да съберат огромно количество информация и в общи линии можете да носите цялата си библиотека с вас където и да отидете. И да – продажбите на печатните книги ще продължат да падат, а тези на електронните – да се качват. Повечето хора ще притежават много малко или никакви печатни книги, а онези, които ще имат такива, най-вероятно ще са красиви колекционерски издания.

Но да не бъркаме това със случая на MP3-ките заместващи CD-то или CD-то заместващо аудио касетките, информира iskamdaznam.com. Електронните книги не са просто по-добър формат, заместващ вече остарял такъв – те са изцяло ново изживяване.

Изборът между електронните и печатните книги не е взаимоизключващ се. Не е нужно печатните да изчезнат, за да се издигнат електронните. Печатните са за хора, които обичат печатни книги, а дигиталните за хора, които обичат дигитално – толкова е просто.

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *