ОББ планира 260 млн. лв. дивидент

Голям по размер дивидент от 260 млн. лв. се подготвя да изтегли National Bank Of Greece от Обединена българска банка (ОББ) почти непосредствено преди планираната й продажба. Това ще се отрази слабо върху капиталовите й показатели, които остават над средните за системата и регулаторните минимуми.

 

Сумата е над 3.8 пъти печалбата за 2015 г., тъй като включва и натрупаните резултати от предходни периоди – от началото на кризата чрез изрични препоръки БНБ възпираше банките да разпределят печалбите си. За намерение за дивидент стана ясно още по време на годишното събрание на ОББ, като обаче тогава се чакаше да мине прегледът на качеството на активите. Решението ще се гласува на 5 декември, ден преди Денят на банкера, което е и индикация, че сделката по продажба на ОББ може да бъде форсирана в рамките на годината.

Ефект върху сделката

Изтеглянето на дивидента ще се отрази върху цената, която новият собственик на банката ще плати за четвъртата по големина институция на пазара. Досега анализаторите предричаха, че ОББ ще бъде прехвърлена срещу 400 – 500 млн. евро, но най-вероятно изтегленият дивидент ще бъде приспаднат от тази сума. След него собственият капитал на ОББ би останал малко над 1 млрд. лв., като сделки на нива около 60-70% от капитала се приемат за изключително висока оценка при нива, на които се търгуват банките в Европа, под 50%.

Вероятно намерението за дивидент е било комуникирано с двата основни кандидата да придобият ОББ – белгийската KBC, която в България е собственик на Сибанк, и унгарската OTP (Банка ДСК). Те са фаворизирани и от регулатора, който се надява сделката да допринесе за консолидиране на пазара. Другите желаещи са или банки без присъствие в страната или фондове.

Очаквана стъпка

Според предложението на съвета на директорите разпределени ще бъдат 48.906 млн. лв. от печалбата за 2015 г. и 211.093 млн. лв. от печалбите за предходни периоди, които досега са били заделяни за фонд „Резервен“. Изплащането на дивидента бе очаквано, след като през юни изпълнителният директор на банката Стилиян Вътев прогнозира, че ОББ ще премине успешно през стрес тестовете и това ще даде основание за освобождаване на резерви, информира capital.bg. Тогава той каза, че една такава стъпка ще подобри показателите за рентабилност на капитала, които през последните две години бяха влошени заради силно консервативната политика на централната банка.

Ако решението бъде прието, ОББ ще разпредели втория най-голям банков дивидент за годината. Още преди проверките акционерите на Банка ДСК гласуваха 321 млн. лв., а тези на пазарния лидер Уникредит Булбанк взеха решение да изтеглят половината печалба за 2015 г., или 145 млн. лв. Още решения за дивиденти са гласувани на събранията на Райфайзенбанк, Алианц банк и Прокредит банк, като ако NBG гласува решението, общо изплатените в сектора дивиденти биха достигнала 826 млн. лв.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *