Защо САЩ си държат златото

Попитайте търговците на Wall Street или който и да е портфолио мениджър, и той ще ви каже, че златото вече не е добър актив за инвестиции.

Цената на метала падна с 500 долара за унция през изминалата година и със 100 щатски долара само през последния месец. Дори бюджетната криза в САЩ не можа да върне блясъка на златото.

Има само един проблем. Една много важна група от хора не са съгласни. Това са експертите от финансовото министерство на САЩ. На въпроса, дали ще обмислят продажбата на част от златните резерви на страната, за да покрият плащанията по външния дълг, техният отговор е – никакъв шанс.

„Продажбите на злато биха разрушили доверието както в САЩ, така и в чужбина“, коментира говорителката на финансовото министерство пред MarketWatch. Такъв ход „ще дестабилизира световната финансова система.“

Защо чичо Сам си държи златото? В момента американското правителство е на прага на неплатежоспособност. Ако до 17 октомври Конгресът не даде разрешение за повдигане на тавана на дълга, то няма да може да гарантира плащанията по дълга си.

Междувременно финансовото министерство изчислява различни сценарии за непредвидени разходи, като основният извод е, че забавянето на плащанията на правителството във всички сектори, от социална сигурност до лихви по дългове – ще бъде най-малко вредният подход. Т.е. правителството предпочита да фалита, вместо да се раздели с част от златото си.

Златният резерв възлиза на около 8100 метрични тона. По текущи цени неговата стойност близо 340 милиарда долара.

Правителствата в Европа, включително и тези във Великобритания и Швейцария, които оперират със собствени валути, са продавали златото си в миналото и това не е довело до глобален финансов апокалипсис.

Но според финансовото министерство на САЩ подобен ход ще предизвика паника на пазарите и ще се отрази на курса на долара в по-голяма степен, отколкото ако се забавят плащанията на федералните разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *