Защо Турция си мълчи за Украйна

НАТО засилва присъствието си в Централна и Източна Европа с цел да успокои съюзниците и да намали напрежението произтичащо от ескалацията на кризата в Украйна.

Но един от ключовите членове на отбранителния съюз стои настрана. Турция, която е член на НАТО от 1952 г. насам и е съсед на Русия с големи възможности за оказване на натиск срещу Москва, избира да не се намесва.

Всъщност Турция наскоро се съгласи да увеличи енергийните доставки от Русия, докато другите страни в региона търсят начини да ги намалят.

На политическата сцена Турция се държи неутрално като призовава за дипломатическо решение на кризата и за запазване на териториалната цялост на Украйна. Същото прави например и Китай.

„Турското правителство е предпазливо, защото Русия е много важен търговски партньор“, коментира пред Reuters Бесма Момани, специалист по международни отношения в Университета на Ватерло в Онтарио.

Русия е основният източник на внос за Турция, като руските суровини са стрували 26 млрд. долара на турската икономика през 2012 г. Само стойността на внесения природен газ е около 12 млрд. долара. Русия доставя близо 60 на сто от енергийните ресурси, потребявани в Турция.

От една страна Турция има необходимите военни сили, за да се противопостави на Русия и дори успешно да блокира действията на руския военен флот в Черно море. Анкара все още има силен военен ангажимент към Запада.

Но все пак НАТО е защитен съюз, в който Украйна не участва, а икономическата близост с Русия в момента е много по-изгодна за правителството на Ердоган, който се подготвя за идващите президентски избори.

За разлика от Европейския съюз, Турция винаги може да използва това, че граничи със страните от Централна Азия, с Иран и с региона на Близкия Изток, за да диверсифицира енергийните си доставки. Анкара има избор и енергийните връзки с Русия се дължат на фактори като цени и сигурност на доставките.

На практика кризата в Украйна дори може да облагодетелства Турция, защото на фона на санкциите на ЕС срещу Москва, турският пазар ще става все по-важен за руските компании, което означава, че те ще дават по-ниски цени и по-изгодни условия. Така, запазвайки неутралитет, Турция може да се окаже големият печеливш от засилването на напрежението между Запада и Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *