Мексикански магнат купува Мобилтел

Mексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим, скоро ще прибави българския мобилен оператор „Мобилтел“ към империята си.

Компанията на втория по богатство човек в света Carso Telecom внесе документи в Комисията за защита на конкуренцията в Австрия, с които иска разрешение да придобие контрол върху Telekom Austria, собственик на българския мобилен оператор, съобщава Financial Times.

Това стана възможно след като държавната холдингова компания на Австрия ÖIAG одобри споразумение, което проправя пътя за мексиканския магнат да поеме контрола над Telekom Austria.

Според австрийското законодателство, споразумението между America Movil на Слим, който вече притежава 27 на сто от Telekom Austria, и ÖIAG, която държи 28-процентен дял, означава, че сега те трябва да направят оферта към останалите акционери на телекомуникационния оператор.

Слим ще даде 1.4 млрд. евро за закупуване на 45% от акциите на Telekom Austria, които се търгуват публично.

В допълнение America Movil ще инвестира 700 млн. евро в увеличаване на капитала на австрийската компания, като парите ще бъдат използвани за намаляване на нейните задължения възлизащи на близо 5 млрд. евро.

Сделката трябва да бъде одобрена не само австрийските регулатори, но и от тези в България, Австрия, Словения, Сърбия, Хърватия, Македония, Беларус и Лихтенщайн, въпреки че едва ли ще има пречки за това, с оглед на факта, че Слим в момента влиза на европейския пазар.

Carso Telecom е регистрирана в Холандия и е 100% собственост на America Movil.

След осъществяването на сделката America Movil ще придобие оперативен контрол над Telekom Austria, но австрийското правителство ще запази блокиращ миноритарен дял от 25% плюс една акция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *