Защо iPhone 3G е единственият телефон, който ви трябва днес

Най-коментираният мобилен телефон през последните две години вече се продава официално в България. Когато отвориш страница на Apple, откриваш българското знаме и линк към сайта на Globul, мобилния оператор, който предлага последния модел на iPhone в България.

Макар съвсем да не може да достигне продажбите на гиганти като Nokia, SonyEricsson, Samsung, Blackberry и Motorola, мобилният телефон на Apple тотално промени пазара и развитието на този тип устройства. Днес всички, абсолютно всички имитират iPhone. Защото има причина да го правят. iPhone просто е единственият мобилен телефон, който ти трябва днес.
Вълнуващо е да присъстваш на обявяването, особено ако си в главните квартири на главния „виновник“ iPhone 3G да е в България – Deutsche Telekom. Още когато Deutsche Telekom започна да придобива акции в гръцкия оператор OTE, който пък е собственик на Globul чрез подразделението си Cosmote, се заговори, че има реален шанс в България да се продава легално мобилният телефон на Apple. Германската телекомуникационна компания, която впрочем е най-голямата европейска такава, е един от основните партньори на Apple, поради което имаше всички основания това да се случи.
На 20 март iPhone 3G се появи на българска почва и започна да се продава в магазините на Globul и Germanos. В същия ден телефонът започна да се предлага от OTE и в Гърция. Към този момент не е възможно OTE да предложи iPhone 3G чрез мрежата на Cosmote Romania, тъй като това е единственият румънски мобилен оператор, който няма лиценз за 3G. Миналата седмица обаче стана ясно, че все пак има шанс iPhone да бъде представен и в Румъния от OTE (макар там вече да се продава чрез Orange), тъй като гръцкият телеком планира да купи Telemobil, който има 3G-лиценз.

Тъй дългоочакван, поръчван по неведоми пътища от чужбина, разбиван и хакван, мобилният телефон на Apple присъства нелегално в България още от края на 2007 година.
Спомням си, че и аз получих такъв от мил презокеански приятел.
Първите няколко седмици го използвах само като iPod, защото – бидейки произведен през 48-ма седмица на 2007 година – трябваше да изчакам известно време, за да се появи вариант на неговото отключване. Когато това се случи, изведнъж батерията започна да пада невъобразимо бързо и в крайна сметка се наложи да се разделя с красивото устройство.
Впрочем, по-късно щеше да стане ясно, че първият модел на iPhone е повече красив и по-малко функционален. Създаден да препуска в Интернет, първата генерация на iPhone се задъхваше без 3G. Създаден да напътства чрез Google maps във всяко едно място на планетата, апаратът изоставаше без GPS. Създаден да бъде легален, вместо нелегален, той трябваше да бъде непрекъснато пазен от нов ъпдейт, нова версия или подобни хубави неща, създадени за него, защото веднъж инсталирани, те го заключваха отново.
Поради тези и ред други причини, идването на iPhone в България като официален продукт с действаща на родна почва гаранция и безпроблемен ъпдейт, е най-добрата възможна новина.
Сигурен съм, че повечето от вас или са виждали на живо iPhone, или са гледали безброй реклами, филмчета, презентацията на Стив Джобс… Съмнявам се, че друг мобилен телефон е получил толкова много внимание от страна на всевъзможни медии, тъй че едва ли бих изненадал някого с нова информация. Какво обаче наистина можеш да правиш с един iPhone в реална, българска обстановка, и това да бъде единственият телефон, който ти трябва днес, ще се опитам да разкажа сега.
Предлаганият в България последен модел iPhone 3G надскача представите за обикновен телефон, защото обединява първокласен mp3 и видео-плейър, интернет-комуникационно устройство и мобилен телефон. Все пак извън многобройните му преимущества можем да сведем списъка до три основни предимства през останалите модели в този ценови сегмент (800-1000 лева):
1 Дисплей
Невероятно е какво значение има този дисплей. Невероятно е какво сума от месечната ви сметка може да спести той. Ако ви се е налагало поне веднъж да влезнете в Интернет от всеки друг телефон (не през безплатна wi-fi мрежа) със сигурност знаете колко време отнема да проверите дори програмата на кината. Нито страницата излиза така, както трябва. Нито разположението на онзи важен текст е там, където би трябвало да бъде. Три и половина-инчовият дисплей на новият iPhone 3G с резолюция 480 x 320 оправя всичко това.
Не на последно място е и гледането на видео. Ако досега сте се чудили какъв точно е смисълът на всичките видеокасти в iTunes, които така и не можете да гледате като хората на класически iPod, изведнъж ще се уловите, че ако притежавате iPhone, започвате да сваляте и гледате безброй такива. Ако пък елегантно купите стойка за кола и поставите iPhone-а на видно място, бързо ще намерите утеха в задръстванията и време да изгледате снощния епизод на AC360.
2 Телефон
Специалистите твърдят, че с въвеждането на 3G-възможности в iPhone качеството на разговор се е повишило значително. При това – не само в 3G-мрежа. Когато изключвате 3G (най-вече, за да спестите батерия), бъдете сигурни, че наистина ще усетите разлика в качеството в сравнение с предишния модел. От Apple са добавили и още един сензор за близост, който усеща дали ухото ви е до слушалката и веднага изключва дисплея и заключва функциите, за да не натиснете бутон с лицето си, а и да пестите батерия.
Изключително важен (макар и малък за някои) момент е промяната на жака за слушалки. Може би си спомняте, че този на предишния iPhone беше специален и не можеше да бъдат пъхнати стандартни слушалки. Сега това е оправено и всички 3.5мм слушалки са добре дошли.

3 GPS и софтуер

Всички, които са използвали GPS през друг телефон знаят, че определянето на локацията отнема време. Ужасно много време. Тъй като iPhone 3G използва и разположението на мобилните клетки около вас, откриването е значително по-бързо.
Телефонът използва Google Maps, но в никакъв случай няма и не претендира да разполага с функциите на един стандартен GPS-приемник. Ако се намирате в Бон, където съм аз в момента, докато пиша това, и искате да пиете хубаво кафе, просто използвате GPS-функция и малката, но твърде удобна програмка AroundMe, за да откриете, че на някакви си 100 метра от вас има Starbucks.
Като стана дума за софтуер, това е навярно най-важната причина да имаш iPhone. Липсата на физически бутони позволява за този телефон да се правят всякакви програмки, които могат да използват неограничените възможности на операционната му система.
Ако AroundMe е подходяща за място, което не познавате или просто за идея къде да пиете кафе (работи отлично и в България), то в специално създаденият App Store има още хиляди други. Към този момент iTunes Store за България липсва, поради което ще се наложи да се регистрирате чрез дебитна или кредитна карта за румънския. Направете го на всяка цена, защото това отваря купища нови възможности за телефона.
Разбира се, има и задължителни програми, които трябва да имате, независимо за какво използвате телефона и какви са интересите ви:
– Fring (позволява използването на Skype – невероятно е, стоите си на края на света в кафене с безжичен интернет и говорите на воля с близките си в България);
– Currency и Multiconvert (задължителни, за да пресметнете кой номер обувки да си купите или как се търгува в момента южноафриканският ранд);
– midomi (за да откриете какво е името на парчето, което слушате в момента – просто насочвате телефона си към тонколоната и след 10 секунди име на изпълнител и песен излизат на дисплея);
– всички възможни речници и автоматични преводачи, които правят живота по-лесен.

Освен това добре е да знаете и някои малки трикове като:
– iPhone поддържа всички имейл стандарти, тъй че спокойно може да замените Blackberry-то си;
– докато браузвате в Интернет и видите важна снимка, просто задръжте пръста си върху нея и тя ще се запише в телефона ви;
– когато обърнете хоризонтално телефона, докато използвате калкулатора, възможностите му се увеличават двойно;
– снимки на целия екран се правят, като натиснете основния home бутон и после горния sleep бутон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *