Преглед на печата

Ще има ли предизборен дебат между премиера Сергей Станишев и столичния кмет Бойко Борисов е един от въпросите, които занимават днешните вестници.
Стандарт
„Играта е на нерви, а не в цифрите“
Изданието дори е потърсило мнението на политическите психолози Антоанета Христова и Димитър Гронев кой има по-голям шанс да стигне до сърцата на електората. Според Христова плюс за Борисов е неговата експресивност и, ако успее да овладее емоцията си, ще е победител в дебата. Станишев пък бил по-суховат, но се владеел по-добре.
Новинар
„Станишев обвини Борисов, че се държи истерично“
Не е тайна, че в продължение на месеци отправям към него покана за публични дебати по основните въпроси, които безпокоят гражданите, казал премиерът.
Монитор
„Бойко даде заден за тв дебат“
Бойко Борисов отхвърлил поканата за диспут в предаване на БНТ с аргумента, че настоява за среща в премиерския кабинет, където на бъде отразен от много медии. ГЕРБ ще прати експерти в студиото на телевизията.
24 часа
„България заслужава еврото”
България заслужава да се присъедини към Европейския валутен механизъм-2 и това ще е положителен сигнал, който ще окуражи реформите у нас, заявил премиерът Сергей Станишев в интервю за Ройтерс. ЕRM-2 е двегодишна програма и се смята за чакалнята преди еврото. „Нека да сме обективни… България за разлика от много други страни в Централна и Източна Европа не е искала финансиране от Европейската централна банка или МВФ през тези 8 месеца на тежка криза“, отбелязал той. Станишев прогнозира, че инфлацията у нас ще падне до 4 процента в края на годината и така страната ни ще покрие всички критерии за еврозоната. Българските социалисти трябва да спечелят парламентарните избори това лято, за да спрат намеренията на опозицията да въведе опасните си икономически планове, коментирал още Сергей Станишев. Според него България няма нужда от експерименти с фискалната политика, за да се справи с кризата. Станишев заявява, че би искал отново да е премиер, ако партията му спечели изборите.
Труд
„Смятам да остана в политиката“
Заявява Ивайло Калфин, вицепремиер и външен министър. Би било жалко натрупаното като знание, опит, контакти да изчезне, така че хванал съм се на това хоро и ще продължа, казва той. Като най-полезното си качество, което му помага да бъде външен министър, той оценява това, че обича да слуша и да се съобразява с чуждо мнение.
Стандарт
„Поправка „анти-Костов“ готвят БСП, ДПС и НДСВ”
Трите партии обсъждали изборната бариера за коалиции да бъде вдигната от 4 на 8 процента. Коалицията СДС-ДСБ няма никакъв шанс, ако бариерата стане 8 процента, коментирали социолози.
Новинар
„Време е политическите динозаври от началото на прехода да си отидат“
Това заявява Едвин Сугарев, който напусна СДС и се отказа от политиката. Според него би било морално, преди да се направи обединението, да се даде отговор на въпроса – защо беше нужно да се разделяме, щом сега отново се обединяваме. Той смята, че ползата от коалицията СДС-ДСБ е основно за ДСБ, защото СДС и самостоятелно би влязъл в парламента. Сугарев е на мнение, че най-добре е обединението да си остане във формат СДС-ДСБ, защото това ще бъде най-продуктивно за изборите.
Сега
„Тачева: Без съкратени процеси за убийства”
Министърът на правосъдието Миглена Тачева се зарече да бъдат премахнати съкратените процеси за някои тежки престъпления. Тя обещала процедурата да отпадне при умишлени убийства, тежки телесни повреди и криминални деяния в пияно състояние. Всичко това щяло да стане факт следващата седмица, след като парламентът гласува промените в Наказателния кодекс. При съкратен процес сега, когато подсъдимият признае фактите, сочени от обвинението, при осъдителна присъда съдът е задължен да му наложи наказание под минимума, припомня изданието.
Труд
„Мина времето на един кандидат, спуснат отгоре“
Заявява Иван Петров, кандидат за заместник главен прокурор. Мястото, което се освобождава сега, е за международно-правната дейност, аз имам много специализации по международно право, имам идеи, които смятам, че ще са полезни, отбелязва той.
Сега
„Депутатите съвсем обезсмислиха закона за конфликт на интереси“
След като премахнаха наказателната отговорност за попълване на лъжливи данни в декларациите за конфликт на интереси и отложиха прилагането на закона с месеци, депутатите са на път да отменят още от ограниченията за елита. Мнозинството и опозицията внесоха нови предложения, които премахват ограниченията за работа след напускане на публичната длъжност и връщат заплатите на заместник-министрите в бордовете на държавни фирми, отбелязва изданието.
24 часа
„545 203-ма остават със старата пенсия“
Съобщава Йордан Христосков, управител на НОИ. Ще се вдигнат само пенсиите, отпуснати за трудов стаж, сумите за инвалидност поради общо заболяване и трудова злополука, както и за наследствените пари, обяснява той. При военноинвалидните, социалните пенсии за инвалидност и за старост, които не са за трудова дейност, увеличение няма да има. Същото важи и за персоналните пенсии, отпуснати с решение на парламента или на правителството.
Телеграф
„Шепа измамници градят лош имидж“
Посочва вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. Съдебната ни система трябва да се произнесе ясно и категорично – и по случаите със САПАРД, и по тези с бившия фонд „Републиканска пътна инфраструктура“, категорична е тя. Очаквам като обикновен гражданин, не само като вицепремиер, това да стане час по-скоро, иначе никога няма да се освободим от етикета „страна, в която законите не работят“, предупреждава Плугчиева. Заради шепа хора страда общият имидж на страната, допълва тя. Плугчиева не прави никакви планове къде се вижда след парламентарните избори, но е притеснена, че с наближаването на изборите има опасност да падне темпото на работа. И без това координацията ни не е на нужното ниво, а точно наваксахме голяма част от оперативните програми, казва вицепремиерът. Тя отбелязва, че е по-важно е да се мисли за финансовата криза и че трябва да се използват максимално средствата от европейските фондове, защото те са единственият гарантиран ресурс. През юни 2008 г. имаме сключени договори за 93 млн. лева, към 20 март 2009 г. сумата е вече 2 млрд. и 800 млн. лева, това е реален резултат и така трябва да продължим, заявява Плугчиева.
Труд
„Вотът за Вазов е на читатели от 115 години“
Коментира писателят Антон Дончев. Поводът е, че българите избраха за свой любим роман „Под игото“ в края на кампанията „Голямото четене“. Според Дончев изборът на „Под игото“ е много зрял, макар до голяма степен да е изненада. Българинът от 2009-а е почувствал, че заедно с него гласуват милионите, които са чели книгата за тези 115 години, казва той.
Монитор
„Бистришките баби да станат шедьоври на културата“
Така е озаглавено интервю в изданието с Ирина Бокова, кандидат за генерален директор на ЮНЕСКО. Бокова е доволна, че, покрай кампанията за избор на генерален директор на организацията, се е съживил интересът към България. Много ми се иска да видя цялата Долина на тракийските царе в списъка за световни паметници на културата, както и да прибавим много от образците на нематериалната ни култура, както например стана с Бистришките баби – две години успяхме да ги обявим за шедьовър на световното нематериално наследство, обяснява тя.
24 часа
„Христос и Мохамед на черната дъска“
От 3 или 4 г. насам в няколко германски федерални провинции експериментално се преподава ислям в отделни училища, а тези дни правителството тъкмо на католическа и консервативна Бавария взе решение стъпка по стъпка да разширява преподаването на ислямско вероучение, но на немски език, пише авторът.
Сега
„За българите свободата е по-важна от равенството“
Отбелязва проф. Георги Фотев, председател на Българската социологическа асоциация. Той е категоричен, че като ценностни ориентации България със сигурност е европейска страна и нашето членство в ЕС не е случайно. БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *