Преглед на печата

Дневник
„Инвеститорът Марк Мобиус: Развиващите се пазари ще са двигател на бичия пазар”
Следващият възход на капиталовите пазари (бичи пазар) вече е започнал и развиващите се страни ще са неговият двигател. Това заяви в интервю за Блумбърг инвеститорът Марк Мобиус, известен с предпочитанията си към развиващите се пазари. Развиващите се пазари са в по-добра форма от развитите. Фондът ни се оглежда за компании с достатъчно налични пари, ниска задлъжнялост и високи дивиденти, заяви Мобиус, който управлява инвестиционния фонд Темпълтън асет мениджмънт. Дружеството има 20 млрд. долара инвестиции в развиващите се пазари по данни на Блумбърг. Ще видим много опити за оттласкване от дъното, тъй като на пазарите има неувереност. Но имам чувството, че дъното е достигнато, и сега градим база за следващия бичи пазар, коментира Мобиус. Трябва да се внимава, за да не се изтърве подходящият момент, каза още инвеститорът.
„Балкантурист елит ще бъде отписан от фондовата борса”
Бившият приватизационен фонд Мултигруп елит, който сега носи името Балкантурист елит, ще бъде отписан от Българската фондова борса и сделки с акциите му ще могат да се сключват само извънборсово. Това стана ясно след края на търговото предложение, отправено от мажоритарния собственик Пи Еф Ейч Си естаблишмънт към миноритарните акционери. В публикацията за него беше обявено, че мажоритарят планира делистване от фондовия пазар, след като изтече срокът на предложението. Резултатите показват, че нито един от близо 90 хил. миноритарни акционери не е приел търговото, но въпреки това според нормативните разпоредби техните акции вече ще се считат за собственост на мажоритарния акционер, тъй като той притежава над 95% от капитала на компанията.
„Ало, господине, вложете 000 и ще спечелите…”
Господине, бразилска фирма е разкрила огромно находище на нефт със запаси, равняващи се на целия стратегически резерв на САЩ. Ако инвестирате 50 хил. долара в акции на тази корпорация, може да удвоите парите си за един месец. Оферта с подобно екзотично съдържание е получил в края на миналата година по мобилния си телефон предприемач от малък град в Югозападна България. „Брокерът“ от другата страна на линията се представя за служител на „Глобал маркет сървисиз“. В началото на март друг предприемач, този път от София, пак по телефона получава сходно предложение – да инвестира 20 хил. долара в акции на чужди компании, които се котират и на американските пазари. Този път офертата идва от Глобал маркетс. Първата компания не съществува в правния мир в България. Втората е един от най-новите инвестиционни посредници, лицензирани от Комисията за финансов надзор в средата на миналата година.
Монитор
„1 млрд. лв. дефицит за пенсии при спад на осигуровките”
Категорично против намаляването на осигурителните вноски като средство за решаване проблемите на икономиката се обяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков. За пореден път тази мярка беше поискана от работодателите миналата седмица. Според Христосков обаче никоя страна не е сполучила с подобна мярка, тъй като проблемите на икономиката се решават с по-добър мениджмънт и маркетинг, технологични нововъведения, с повишаването на производителността на труда и с подобряване квалификацията на персонала. По думите на Христосков орязването на осигурителните вноски автоматически води до прехвърляне на отговорността за пенсионерите върху цялото население, в това число и върху самите възрастни хора, защото, така или иначе тези 7,5 млрд. лева за пенсии, трябва да бъдат набавени. 53,4% от приходите в държавното обществено осигуряване са от осигурителните вноски. Останалите 46,6% са от данъци.
„Съкращават 1500 работници в Кремиковци до 25 април”
Синдикатите са получили официално писмо от синдика на Кремиковци Цветан Банков, че ако до 25 април комбинатът остане без оператор, ще бъдат съкратени 1500 работници. Критериите за съкращаване трябва да бъдат изготвени от оперативното ръководство, каза председателят на синдикалната организация „Металурзи“ към КТ „Подкрепа“ Людмил Павлов. Освободените обаче трябва да бъдат обезщетени задължително, смята Павлов. Работниците от металургичния комбинат имат готовност да излязат на протести за пореден път след 1 април. Към този момент синдикатите нямат информация докъде са стигнали преговорите с бразилската компания CSN, която проявява интерес да инвестира в Кремиковци. Синдикатите са представили в Министерство на труда и социалната политика 12 точки с предложения, сред които водещо значение има осигуряването на обезщетения на съкратените работници.
Стандарт
„Финландци идват за Кремиковци”
Фирма, специализирана в търговия с имоти, иска Кремиковци. Финландската Финпроминвест е регистрирана именно с такъв предмет на дейност. Дружеството изпрати писмо за намерението си да работи с комбината и евентуално да го придобие. Засега обаче финландците не са изразили по-конкретни намерения за бъдещето на комбината. Още преди няколко седмици те са поканени на разговори в Министерството на икономиката и енергетиката, където вече няколко месеца се водят преговори и с бразилската CSN. До края на седмицата се очаква да се насрочи среща с финландците, които вече са излъчили свой представител у нас – българинът Каралийски, каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева. Финландците обаче, въпреки съвпадението на имената, нямат нищо общо с руската Проминвест, която е от металургичния бранш и също заяви своите намерения към Кремиковци. Те обаче се ограничават само до търговско партньорство.
„Руснаци купуват 300 имота у нас”
Изкупуваме жилища на килограм. Това пише на огромни билбордове в столицата и по черноморските ни курорти. Имотите са за руски инвеститори, решили да вложат значителен финансов ресурс у нас. Имената им заесга се пазят в тайна. Поръчката е за закупуването на над 300 апартамента е възложена на Агенцията за недвижими имоти Home for you. Руските ни партньори проявяват интерес към закупуването на апартаменти в столицата и в курортните градчета, обясни управляващият съдружник на агенцията Константин Бобчев. Като техен консултант бих ги посъветвал да се спират на ново строителство. Но това не означава, че бихме подценили панелните жилища, които се предлагат на цени от около 300-350 евро на кв.м, коментира още Бобчев. Според него именно атрактивните предложения са важни за инвеститорите, които не са определили конкретни суми за изкупуването на имоти.
Труд
„Взимаме 200 млн. долара заем от Световната банка „
България ще вземе 200 млн. евро заем от Световната банка, съобщи вчера сп. Форбс. Парите ще бъдат използвани за реформа на социалните системи и са част от пакет, договорен през 2006 г., допълниха от финансовото министерство. Съгласно споразумението с банката страната има право на три заема. Досега са изтеглени два – за около $ 300 млн. Новият борч е 19-годишен със 7 години гратисен период. Списанието коментира, че той трябва да помогне на България да стабилизира засегнатата си от световната криза икономика. В материала се припомня и че в края на февруари Световната банка обяви, че ще задели $ 31 млрд. за Източна Европа. Очакванията на Форбс са през тази година икономическият ръст у нас да е само 1% при над 6 на сто през м. г. Анализатори, цитирани от изданието, твърдят, че и този нисък ръст може да не се осъществи, а страната да реализира нулев икономически растеж. Според анализа на авторитетното списание България все още е сред високорисковите държави в условията на криза. Прогнозира се, че въпреки нежеланието на правителството страната ще има нужда от финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) или от европейските финансови институции. Преди дни такава помощ от 4 млрд. евро поиска Румъния.
„180 млн. лв. за нови работни места”
Националният план за действие по заетостта предвижда да бъдат отворени 87 000 работни места през т. г. За да стане това, социалното ведомство ще осигури 180 млн. евро от април т. г., съобщи вчера министър Емилия Масларова на международен форум в столицата за социалната сигурност. Според нея най-голям проблем с безработицата ще има при хората с ниско образование и без квалификация. Затова и образователното министерство предвидило сериозен ресурс за ограмотяване и за обучение на нискоквалифицирани работници. Страната ни разполагала с антикризисен пакет от мерки, който предвиждал и 22 програми, насочени към подпомагане на бизнеса и работодателите. Масларова е убедена, че осигурителната ни система е в състояние да гарантира замисленото увеличение на парите за старост на три пъти през тази година. Първото вече се случи през януари и засегна минималните пенсии. Второто – с 10% ще стане от 1 април, а третото – с 9,7% – от 1 юли.
24 часа
„Още 55 млн. лв. лоши кредити”
С около 55 млн. лв. са се увеличили лошите кредити на домакинствата за месец, става ясно от данните на БНБ. Потребителските са набъбнали с 40 млн. до малко над 380 млн. лв. през януари 2009 г. в сравнение с декември 2008 г. При жилищните ръстът е по-малък – с около 15 млн. лв. до 214 млн. лв. Раздадените заеми на домакинствата са в застой и бележат дори лек спад. Към края на януари отпуснатите потребителски заеми са били 7,23 млрд. лв., а жилищните – 7,74 млрд. лв. Най-голямата част от заемите са дадени в левове. При потребителските доминират тези със срок от 1 до 5 г., а при ипотечните – над 5 г.
Пари
„Кризата удари спекулата”
Исканията за ипотечни кредити за година са намалели близо 10 пъти заради крайно разминаващите се очаквания между пазарните участници. Продавачите не свалят цените, с купувачите чакат да паднат. Кризата у нас не е толкова голяма, но психологическият ефект заради миналото е много силен. Това въздържа хората от покупка даже на първо жилище. Преди кризата немалко хора купиха второ жилище със спекулативна цел, казва Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *