Защо Obamacare провокира блокиране на работата на правителството в САЩ?

Защо известната като Obamacare здравна реформа в САЩ доведе до спиране на работата на правителствени служби за първи път от 17 години?

Контролираната от републиканците Камара на представителите обвързва повишаването на тавана на дълга, коeто би осигурило финансирането на правителството, с едногодишно отлагане на Obamacare.

Тя е приета още през 2010, но от 1 октомври влизат в сила някои от основните и компоненти.

Здравната реформа предвижда включване на всички американци в системата на здравното осигуряване, които досега са били извън нея заради ниските си доходи. Това означава, че те ще бъдат задължени да се осигуряват за здраве, като в противен случай ще плащат глоби.

Предвижда се също и създаването на щатски пазари за здравно застраховане (онлайн борси), на които ще могат да се избират и сравняват осигурителни планове. Бедните домакинства ще могат да купуват здравни осигуровки на субсудирани от властите цени.

Според републиканците правителството няма право да принуждава хората да си купуват здравни осигуровки. Те считат, че Obamacare представлява намеса на държавата в здравната система, която значително ще повиши държавните разходи.

Президентът Обама обаче е на мнение, че вкарването на неосигурените в здравната система ще намали социалните разходи, което ще доведе и до свиване на държавния дефицит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *