Отчитат възстановяване на пазара на труда у нас

Реалното възстановяване на пазара на труда е започнало. От началото на 2013 вече се създават нови работни места, а броят на „обезкуражените” лица спада. Това отчита съвместен анализ на Пощенска банка и Института за пазарна икономика (ИПИ).

Данните за първото полугодие на 2013 сочат, че броят на заетите започва да се покачва в абсолютен размер след 16 поредни тримесечия на спад. Тенденцията е за плавен ръст на заетите до края на годината.

Първи положителни сигнали на пазара на труда започват да се забелязват и в някои от областите в Северна България – най-вече Плевен, Габрово, Русе, Варна и Добрич. В Южна България, която като цяло показва по-бързо и убедително преодоляване на кризата, най-бързо се възстановява пазарът на труда в област Бургас, където има реални шансове в края на тази година заетостта да достигне предкризисните си нива, се посочва в анализа.

Общият доход на домакинствата отбеляза реален ръст от над 10% през първото полугодие на 2013, става ясно от доклада.

Кредитният пазар също демонстрира стабилност, отбелязват авторите на проучването. През второто тримесечие се наблюдава положителен ръст на потребителските кредити на месечна база, въпреки че на годишна база все още се отчита спад.

Налице е също така подобряване на качеството на портфейлите от потребителски кредити и постепенно свиване на дела на лошите и преструктурирани кредити през първото полугодие на 2013.

Според паричната статистика на БНБ има сериозен спад при лошите и преструктурираните потребителски кредити – от 1.32 млрд. лв. средно за 2012 до 1.19 млрд. лв. средно за първите шест месеца на тази година. Благодарение на това техният дял от отпуснатите потребителски кредити спада от близо 18% средно за 2012. до 16.4% средно за първите шест месеца на тази година. Това най-вероятно се дължи на предоговорените погасителни планове при преструктурираните кредити, които позволяват на кредитополучателите да ги погасяват, вместо те да се превръщат в лоши кредити.

Депозитите на домакинствата продължават устойчиво да нарастват, като през 2013 вече надвишават 35 млрд. лв. Увеличението е предимно по отношение на по-големите депозити (напр. над 20 хил. лв.).

Към средата на 2013 срещу 35 млрд. лв. кредити на предприятията стоят над 35 млрд. лв. депозити на домакинствата. Това навежда на мисълта, че корекцията вече се е случила и работещите предприятия в момента зависят от своята конкурентоспособност, а не от спекулативни очаквания за постоянен приток на външен ресурс, се отбелязва в анализа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *