За Америка е по-добре да фалира

Вариантът на “Файненшъл таймс“за изход на американската икономика от сегашната ситуация е …“да обяви банкрут“.
Американците са като Мечо Пух – искат всичко, а това ще доведе до фалит. Това е тезата на коментатора Гидиън Рахман.

Според него, ако запиташ американците кое си избират – по-ниски данъци, по-добри социални осигуровки или най-добре финансираната военна машина в света, колективният отговор на американците, подобно на Мечо Пух, е “всичко накуп“.

Естествено така страната да затъва в дългове. Вашингтон би трябвало да е притеснен, че няма надежден план за овладяване на бюджетния дефицит под контрол в средносрочен план, твърди Рахман.

“Ако Щатите продължават да поддържат огромен бюджетен дефицит рано или късно страната ще започне да флиртува с банкрута“, пише той в колонката си в сайта на Файненшъл Таймс.

“Колкото и странно да е по-добре кризата да дойде скоро. За изненадващо голям брой държави свършването на парите се оказа прелюдия към национално обновление“. Рахман твърди, че двете най-големи събития в геополитически план – глобализацията и разпространението на демокрацията – са резултат от това, че много държави са се оказали без средства.

Той дава примери с внушителен списък от икономики в това число Китай, Индия, Съветския съюз, Мексико, Аржентина, дори Бразилия. (Ако се вгледаме внимателно това са държавите от БРИК, които доста сериозно дишат във врата на страните, които сме свикнали да наричаме “Големите сили“).

И резултатът е този “по-добър от световете“ свят, в който живеем сега.

Принос за идеите на Рахман определо има една реплика на началника на кабинета на Обама.

Рам Еманюел някак си споменава, че “никой не би искал една криза да бъде пропиляна на вятъра“.

Цинично или не , но Еманюел сто на сто е имал нещо наум, според Рахман.

Развитието на Бразилия, Русия, Индия и Китай наред с още държави получи могъщ тласък именно след като бяха на ръба на фалита.

“Един ден Америка може да се окаже доволна, да се окаже в собствана национална фискална криза. И дано не я пропилее напразно“, заключава коментаторът на“Файненшъл таймс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *