За девет месеца банките спечелиха повече, отколкото за цялата 2014 г.

следкризисната 2009 г.

2

Препоръчай(1)

През деветмесечието на 2015 г. 28-те банки, които оперират у нас, печелят общо 795 млн. лв. Това е с около 30% повече спрямо спечеленото през деветте месеца на 2014 г., но и със 7% повече в сравнение с положителния финансов резултат в размер на 746 млн. лв., който банките инкасираха за изминалата 2014 г., показват изчисленията на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ).

Освен това печалбата за периода януари-септември 2015 г. вече е по-висока и от печалбата за следкризисната 2009 г. Тогава банковата система спечели малко над 780 млн. лв., показва справка на Investor.bg.

Пет поредни години след кризисната 2008 г. печалбата на сектора спадаше. Едва през 2013 г. тя записа първи ръст след финансовата криза. 2014 г. бе втората поредна с повишение на финансовия резултат, но без да се отчитат резултатите на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка.

Ако темпът на прираст се запази, то 2015 г. може да се окаже третата поредна година с ръст на печалбите на банките от кризата насам. Освен това резултатът може да надхвърли и прага от 1 млрд. лв. За последно секторът реализира резултат над тази граница през 2008 г., когато спечели близо 1,39 млрд. лв.

Но дали това ще се случи – зависи от размера на обезценките, които търговските банки ще заделят до края на годината. А доста от тях правят това именно през последното тримесечие на финансовата година. Може да се очаква повишение на обезценките, което ще е свързано с мерките по прочистване на балансите на търговските банки преди фактическия старт на проверката на качеството на техните активи и стрес тестовете, предвидени за 2016 г.

Само през септември секторът печели 82,2 млн. лв. Това е с 10% по-малко в сравнение със спечелените 99 млн. лв. през август. Понижението се дължи на разходите за обезценки, които са извършили банките през деветия месец на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *