Полицията пак мина на дарения

Вътрешното министерство отново се върна към даренията. От края на февруари до края на септември т.г. МВР е получило горива, техника и др. консумативи на стойност 2 583 708 лева. Това сочи последният отчет, който е публикуван на интернет страницата на министерство. Преди това за последно МВР е получавало дарения в края на 2013 г. През 2014 г. ексвътрешният министър Цветлин Йовчев забрани изцяло даренията.

След скандалите около приети пари и бензин от криминално проявени лица пари, бе решено държавни фирми и общините да могат да спонсорират ведомството.

От отчета се вижда, че най-много се дават горива и пари за закупуване на резервни части за колите, както и друг вид техника. Единствено държавните „Мини Марица Изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица Изток 2″ са дали на МВР-Стара Загора пари на два пъти – 12 000 лв. и 32 000 лв. Прави впечатление, че спонсори на полицията са по-малките общини. Най-голямото дарение е от Департамента по енергетика на САЩ, който дава техника за откриване на радиация за 1 497 034 лв.

Преди време „Труд“ разкри схема, по която се избягваше забраната за получаване на дарения от частни лица. Частниците даряваха общините, а кметовете връчваха полученото на местната полиция.

Вътрешното ведомство, което изпитва материални затруднения, е решило да отдаде под наем стадион „Раковски“ в София. От обявата става ясно единствено, че до 8 ноември ще бъдат приемани оферти. Не е посочен нито срокът за отдаване на игрището и лекоатлетическата писта, нито е заложена някаква прогнозна стойност.

В крайна сметка само 8 от общо 28 банки записват загуба в края на септември 2015 г. Общо 12 от останалите 20, които реализират печалби, отчитат положителен финансов резултат над 10 млн. лв.

Към 30 септември 2015 г. с най-голяма печалба са Банка ДСК – с 246,8 млн. лв., УниКредит Булбанк – с 243 млн. лв., Юробанк България – със 71,6 млн. лв., Райфайзенбанк България – с 67 млн. лв., и Обединена българска банка – с 56,4 млн. лв. Само те формират около 86% от общата печалба на сектора.

Абсолютният ръст е най-голям при Юробанк – с 54,4 млн. лв., след като в края на септември 2014 г. банката спечели 17,2 млн. лв.

По относително повишение, т.е. най-голям процентен ръст, първа е Инвестбанк. За периода януари-септември 2015 г. печалбата на банката е вече 1,22 млн. лв. при 82 хил. лв. за същия период на миналата година. Това е подобрение с 1,133 млн. лв., показват още изчисленията на Investor.bg.

С най-голяма загуба в края на периода е Банка Пиреос България – с 59,7 млн. лв., като отрицателният финансов резултат се влошава. В края на септември 2014 г. той бе в размер на 25,5 млн. лв.

По размер на загубата следва Търговска банка Виктория, която отчита 7,43 млн. лв. Алфа Банк, българският клон на БНП Париба и ИНГ Банк пък излизат на загуба, след като година по-рано бяха на печалба.

От останалите губещи – Българо-американска кредитна банка, Токуда банк АД и клонът на турската ИШБАНК– намаляват загубите, съответно – със 70% до 2,9 млн. лв., с 83% до 948 хил. лв. и с 83% до 78 хил. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *