70 млн. лева трябват за довършване на кадастралната карта

 До 2023 г. се очаква да приключи цялата цифровизация на урбанизираната територия на страната. Това ще струва още 70 млн. лв. на данъкоплатците, обяви изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) инж. Михаил Киров.

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната. „От 2001-ва година до сега кадастрална карта е изработена за близо 4 млн. хектара земи, което е около 36% от общата територия на страната и обхваща около 9 млн. имота“, обясни Киров по БНР. Той подчерта, че кадастралната карта е обхванала вече всички областни градове и 111 общински центрове в страната, както и териториите по Черноморието, планинските ни курорти, местата със силно развит пазар на имоти и с голям инвестиционен интерес. Изразходваните средства за изработката на кадастралната карта до момента възлизат на около 96,7 млн. лв., а приходите от услугите, свързани с нея, възлизат на 180 млн. лв.

„Само в столицата агенцията вече има 8 изнесени офиса, обслужващи гражданите, което чувствително е намалило опашките от чакащи,“ съобщи Михаил Киров и припомни, че документи могат да се подават в един офис, а да се получат в друг – посочен от заявителя, информира в.Монитор.

Киров подчерта, че електронните услуги, предоставяни от АГКК, са с 30% по-евтини от тези подавани на гише и пестят не само средства, но и време на гражданите. Към момента едва 10% от предоставяните услуги от АГКК се заявяват електронно.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *