По-малко от 1000 души държат 40% от всички Bitcoin

В рамките само на тази година цената на криптовалутата Bitcoin се повиши значително и много хора спечелиха или се надяват да спечелят доста добри пари. Както винаги, съвсем малка част от тях държат доста голям процент от общата сума. Около 1000 души държат 40% от всички Bitcoin по света, съобщава Bloomberg.

Това твърди Аарнън Браун, бивш управляващ директор и ръководител на проучванията на финансовите пазари към AQR Capital Management. Тези хора си имат и прякор: „китовете“. Повечето от тях са неизвестни, но въпреки това се смята, че самите те се познават помежду си.

„Мисля, че има няколкостотин човека. Вероятно могат да се обаждат един на друг и са го правили“, коментира Кайл Самани, управляващ партньор на Multicoin Capital. Това всъщност не е незаконно и споделянето на част от информацията не е нарушение, защото реално Bitcoin няма регулация, отбелязва адвокат Гари Рос.

Всичко това поражда притеснения, че тези хора могат да използват позицията си и да манипулират пазара. На 12-ти ноември т.г. например някой е преместил 25 000 биткойна на обща стойност 159 млн. долара. Това веднага породи спекулации дали неизвестният собственик планира да продаде актива, което пък се отрази за кратко на цената на криптовалутата.

Породиха се съмнения, че „китовете“ може да се опитват да манипулират пазара, за да увеличат печалбите си още повече.Борсата Bittrex например наскоро въведе ограничения, които забраняват на притежатели на Bitcoin да се обединяват в групи с цел да „напомпват“ цените на криптовалутата. Доказването на подобни практики обаче е трудно, особено след като в много държави Bitcoin не се регулира изобщо или има само частични правила, информира vesti.bg.

Така Bitcoin сякаш пада в капана на собствената си свобода. „Няма прозрачност“, казва адвокат Мартин Мъшкин, който специализира в Bitcoin. Въпреки това според Blockchain Capital, Bitcoin има най-малка концентрация на активни – стоте най-богати „портфейла“ държат 17.3% от Bitcoin, докато при конкурентната криптовалута Ethereum стоте най-богати „портфейла“ притежават 40% от всички виртуални монети.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *