За месец половин милиард лева нови цесии в КТБ

„Бромак“ прави последни напъни да спре производството по несъстоятелност на банката. 550 млн. лв. са направените цесии в КТБ от 30 септември – датата, на която банката отчете отрицателен собствен капитал във финансовите и надзорните отчети, до отнемането на лиценза й на 6 ноември.

Това каза вчера икономистът Юлиян Войнов пред БНТ. „Към 30 септември са сключени цесии за 300 млн. лева, а към 6 ноември те са вече 852 млн. лева“, обясни той. Така за малко повече от месец са направени 65% от всички цесии. Ударното сключване на сделки е направено веднага след като се разбра, че в банката има сериозен проблем, по времето, когато бе управлявана от квестори, пише „Сега“.

Ето защо е „много е важно какво ще реши съдът за несъстоятелността на банката – дали ще приеме датата 30 септември, или ще остане 6 ноември“, обясни още Войнов.

През последните дни БНБ, прокуратурата и синдиците на КТБ обжалваха решението на Софийския градски съд, според което се приема, че банката е в несъстоятелност от деня, в който е отнет лицензът – 6 ноември 2014 г. Те настояват за дата на несъстоятелността на КТБ да се приеме 30 септември.

По думите на Войнов цесиите след 6 ноември вече може да бъдат атакувани, а тези преди тази дата трябва да бъдат или признати, или протестирани по съдебен ред. Това вече влиза в правомощията на синдиците, посочи Войнов.

Междувременно бившият мажоритарен акционер в КТБ – „Бромак“, и отстранените изпълнителни директори на финансовата институция също обжалват решението на съда за откриване на производство по несъстоятелност на банката, съобщи вчера адвокатът на дружеството и на собственика му Цветан Василев – Менко Менков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *