Това, което Фед не каза

От централната банка на САЩ отчетоха, че икономиката се забавя и разочароваха пазара. Според Фед няма нужда от промяна на очакванията за тази година. Проблемите като спада на износа и бизнес инвестициите в инфраструктура, забавянето на потребителското търсене, са само временни.

Федералната комисия за отворени пазари продължава да очаква, че с подходящите политики, икономическата активност ще нараства с достатъчен темп. От централната банка следят рисковете, но пазарът на труда е почти балансиран.

Очакванията за инфлацията са, че тя ще се отблъсне от сегашните си ниски нива и ще достигне целта от малко под 2% в средносрочен хоризонт.

Фед не даде повече яснота, кога ще започне да повишава лихвените нива. Но най-важният пропуск е това, че от централната банка не споменаха долара. А поскъпването на щатската валута изглежда като основната пречка за икономическия растеж в САЩ, който през първото тримесечие на тази година рязко се забави до едва 0.2%.

От Фед отчетоха случилото се, но не и причината за него. Спадът на износа, бизнес инвестициите и проблемите за петролните компании, всички те се дължат на скъпия долар.

През последната година доларът поскъпна срещу еврото с 26% и със 17% срещу кошницата от основните валути.

Фед изглежда се намира в безизходна ситуация. С оглед на състоянието на пазара на труда нови мерки за стимулиране на икономиката биха довели до създаване на балони на търсенето. А растежът на икономиката на САЩ подкрепя поскъпването на долара. От друга страна повишаване на лихвените нива също ще вдигне курса на щатската валута.

При всички случаи, докато Европейската централна банка, Банката на Англия, Riksbank, Банката на Япония и Народната банка на Китай провеждат политики на количествени улеснения, САЩ се намират на губещата страна в своеобразна световна валутна война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *