За първи път у нас се търгуват квоти за въглеродни емисии

За първи път в България се търгуват квоти за въглеродни емисии. Новият за страната модел за търговия с акции „Уолстрийт”, предлаган от инвестиционния посредник „Глобъл Маркетс”, бе представен публично днес от компанията.
През 2010 година правителството ни поде инициативата и имаме план, внесен в Европейската комисия, която трябва да одобри квотите, които ще се разпределят на български фирми. 132 български предприятия, включени в този план, са подали вече документи и ще получат квоти за въглеродни емисии, които ще могат да продават, заяви пред репортер на БГНЕС Константин Сираков, инвестиционен консултант от компанията. Това ще бъде един вид финансиране в криза за предприятията и те ще могат да продават квотите, които са им излишни.
Въглеродните квоти, които се раздават на нашите фирми, няма да се търгуват в България, а на международния пазар, примерно на Европейската климатична борса, тъй като у нас нямаме такава структура. Европейският пазар се изчислява на близо 70 млрд. евро оборот.

У нас става дума за около 42 млн. квоти за 2008 година, като за периода 2008 – 2012 година те ще се раздават всяка година на 132-те инсталации. В парично изражение цената е между 9 и 15 евро за тон за 2009 година, като пика на тези квоти е стигал и до 27 евро за тон, поясни Сираков. Според него няма точна цифра на прогнозния годишен обем на нашия пазар, но се говори за около 1 млрд. и повече евро годишно.

„Глобъл Маркетс” чрез телефонен маркетинг ще привлича клиенти, пренебрегнати до този момент от другите инвестиционни посредници, заяви управителят на компанията Йордан Моллов. Българският пазар в момента е много свит и са малко активните инвеститори, които участват в него. Предлаганите финансови инструменти са нови за нашия пазар и са възможни за добра доходност, каза той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *