Корупцията струва на британската икономика над 30 милиарда паунда годишно

Британската служба за борба с измамите (NFA) съобщи, че корупцията коства средно по 621 паунда годишно на всеки пълнолетен гражданин, както чрез преките, така и чрез косвените последици от загубите, които биват възстановявани чрез данъците и увеличаването на цените на продуктите и на услугите.

„Това е изумителна цифра, която дава на Великобритания първата цялостна картина на разрушителните последици от корупцията върху британската икономика“, съобщи генералният директор на NFA Бърнард Хердан. Държавният сектор е регистрирал 58% от всички загуби заради корупция през 2008 г., като загубите възлизат на около 17,6 милиарда паунда. Това е сравнително малко количество, имайки предвид общия оборот в сектора, отбелязва NFA.

Най-големи загуби са причинили данъчните измами – около 15,2 милиарда паунда или около 3% от общия пасив на данъчните служби. Финансовите услуги са най-големият губещ в частния сектор, който е регистрирал загуби за 3,8 милиарда паунда заради корупция, от които 1 милиард паунда от измами с ипотеки и над 2 милиарда от измами със застраховки.
Благотворителните организации са загубили 32 милиона паунда, а измамите срещу отделни потребители са възлизали на 3,5 милиарда паунда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *