За Русия съдбата на 280 км. нефтопровод на Балканите е почти безразлична

Транзитен кошмар преследва Москва, пише „Независимая газета“. В опитите си да се избави от транзитния проблем с Украйна и Беларус Москва попадна в друг капан – този на потенциалните транзитни страни България и Словения. Руските експерти се надяват на напредък при реализацията на „Южен поток“ и Бургас-Александруполис. Според тях Москва няма да се откаже от алтернативните газопроводи, дори ако отношенията с Украйна рязко се подобрят.

Руският премиер Владимир Путин постави на Бойко Борисов на срещата им в Гданск ултиматум: България трябва в най-скоро време да вземе решение ще строи ли заедно с Русия газопровода „Бургас-Александруполис“, пише специалният кореспондент на московското издание „Комерсант“ Андрей Колесников. При това го направи в такава форма, че на кореспондента му се стори: още малко и Владимир Путин ще върне на турците българската Шипка.Той даде да се разбере, че за Русия, свикнала да измерва делата си в „хиляди километри“ нефтопроводи, съдбата на някакви си 280 км. на Балканите е почти безразлична.

По информация на“ Комерсант“ на срещата си неотдавна с турския премиер Реджеп Ердоган Путин вече обсъждал въпроса за Бургас-Александруполис и вече имало предварителна договореност, че петролът в действителност ще поеме по друг път – през Турция. В значителна степен това дори било решен въпрос. Изглежда времето на Бургас-Александруполис наистина е минало, заключава изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *