Здравната каса е коректна в плащането към аптеките

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се издължава на аптеките в срок, съобщиха от ведомството. От 1 юни НЗОК е започнала да плаща напълно или частично лекарствата за домашно лечение на здравноосигурените по новия Позитивно-реимбурсен лекарствен списък. Общо 1951 аптеки са сключили договори със Здравната каса за работа по списъка. За изминалите два петнайсетдневни отчетни периода НЗОК не само е спазила сроковете за изплащане на дължимите суми на аптеките, определени с индивидуалните им договори – до 30 дни след подаването на отчетите, а се е издължила в два пъти по-кратък срок, посочват от касата.
За първите2 седмици на юни НЗОК е извършила плащане на дължимите суми14 дни след предаване на отчетите – на 28 юни, а за времето от 16 до 30 юни – на 20 юли.
За извършване на експертиза по протоколи за лечение на здравноосигурените пациенти със скъпи лекарства са били разработени 17 изисквания. За по-малко от два месеца комисията в Централното управление на НЗОК е разгледала заявленията и е отпуснала лекарства на повече от 2000 пациенти с диабет, хронична бъбречна недостатъчност, болест на Паркинсон, ревматоиден артрит.
Към днешна дата от хепатит се лекуват 420 пациенти, като 130 са новите болни. Общо 174 новооткрити болни с множествена склероза са започнали лечението си, а други 804 продължиха да получават лекарства, платени от Здравната каса. Останалите болни от листата на чакащите по двете програми ще получат лечението си до 10 август. Болните, страдащи от множествена склероза и хепатит, вече няма да формират листи на чакащи.
Здравноосигурените, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност, с одобрени протоколи за лечение, са 557.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *