Обама: Отдалечихме се от ръба на пропастта и изгасихме пожара

Отдалечихме се от ръба на пропастта и изгасихме пожара в дома си. След като направихме това обаче, стана ясно, че трябва да внесем поправки, тъй като покривът тече, парният котел е счупен и сме закъснели с изплащането на ипотеката. Това заяви президентът Барак Обама, защитавайки своите действия в икономическия сектор през първите шест месеца на мандата си.

Президентът посочи, че мерките, които сега правителството взема са насочени към подобряване на възможностите за намиране на работа и икономическите перспективи на обикновените семейства.

Всичко, което правим, сега цели не само да бъде преодоляна сегашната криза, но и да положим основите за дългосрочен икономически растеж в бъдеще, заяви Обама.

Президентът отбеляза, че правителството ще успее да спре загубата на работни места, като само помощта от 144 млрд. долара, предоставена от федералното правителство на САЩ, е помогнала да се запазят местата на учители, полицаи и пожарникари.

Благодарение на усилията на федералните власти стотици хиляди хора успяха да променят условията за погасяване на ипотечните си задължения и да не загубят жилищата си, подчерта той.

Обама обаче призна, че правителството не е в състояние да направи всичко, тъй като икономиката ни е огромна, а ударът, който тя понесе заради икономическата криза – също толкова тежък.

Президентът заяви, че банките от Wall Street не са успели да покажат разкаяние заради безумните рискове, които поставиха началото на финансовите сътресения и допринесоха за влизането на американската икономика в рецесия.

През юни Обама оповести бърза реформа на регулаторната система, чрез която да се подобри правителственият контрол над банките и пазарите, за да избегне повторение на финансовата криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *