Земеделската земя поевтинява в редица държави, Украйна губи най-много

Понижаващите се цени на стоките и икономическото забавяне водят до намаляване на цените на земеделската земя из целия свят, пише австралийското издание Abc.net.au.
Най-големият губещ е Украйна, където цените на земята са паднали със 75%, докато във Великобритания и САЩ понижението е с по 5%.
Според Андрю Шърли, директор на отдела за земеделска земя в консултантската компания Knight Frank, причината за негативното движение е това, че инвеститори, а не фермери, купуват земеделска земя.
„Много инвеститори купуваха земеделска земя, защото мислеха, че селското стопанство е следващият голям удар. Когато обаче ни сполетя кредитната криза, те останаха без пари и се изтеглиха от пазара“, казва той.
„Това означава крах за пазара, защото нямаше местни фермери, които да купуват земя в тези държави, само инвеститори“, допълва той.
Продължават да растат обаче цените на земята в Канада и Австралия.
В Нова Зеландия се очаква цените да паднат заради поевтиняването на млечните продукти.
У нас според официалните данни на министерството на земеделието и храните средната пазарна цена на земята за развитие на земеделското производство през 2008 г. е отчела ръст от 33% спрямо 2007 г.
От ведомството обаче прогнозираха, че не би трябвало да има ръст на цените на земеделската земя у нас през 2009 г., а по-скоро се очаква намаление в някои райони, където цените на земите са високи.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *