Летище Пловдив ще бъде открито на 15 юни

Развитието на Пловдивското летище като важен фактор за стимулиране на икономиката на града и региона, както и необходимостта от законодателни промени за насърчаване на публично-частното партньорство и и инвестициите в летищата, това бяха темите на кръгла маса, организирана от Министерството на транспорта в Конгресният център на Панаирното градче. Горчивият опит с концесията на летището в Русе ни накара да проемем друг подход в Пловдив – първо изграждане и разширяване на един истински модерен пътнически бизнес център, а след това концесиониране, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Така в Пловдив са инвестирани над 40 милиона лева, които се разделят поравно между държавата, респективно министерството, а от друга страна, търговското дружество, което оперира на летището. Така с изграждането на новия пътнически терминал се ангажира фирмата, която експроатира обекта, а пътищата, електрификацията, загражданията и др. са грижа наминистерството. Общата покрита площ ще бъде около девет декара, тук ще бъдат офисите на самия оператор, както и други, които ще се дават под наем и на други фирми, които могат да развиват съпътстващи услуги. Обсъдиха се и евентуални законадателни промени, с която се цели да се разреши отдаването на концесия не само на цели летища, но и на обособени части от тях.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев подчерта и основните цели, които ще се постигнат с модернизирането на летището. По този начин ще се стимулира развитието на туризма в региона, който е богат на минерални извори и СПА-центрове, същото се отнася и за планининския туризъм, като връзките ще бъдат не само с Пампорово, но и с другите зимни курорти като Боровец и Банско. За присъстващите кметове на околните общини беше интересна и перспективата за развитието на каргопревозите, което е свързано с предприятията, работещи в близките бизнес зони край Куклен, КЦМ, Асеновград. Летището ще даде тласък и за развитието на уикенд туризма с дистинации да големите градове от близки държави като Солун, Атина, Истанбул.
Директорът на летището – кап. Андрей Андреев, който има зад себе си близо десет хиляди летателни часа, заяви твърдо, че на 15 юни изграждането на новите обекти ще бъде завършено, като подчерта, че ще има всички гаранции от изпълнителите.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *