Земята остава без почва до 2075 г.

Изследователи предупреждават, че безценният за хората горен пласт на почвата, който ни е необходим, за да оглеждаме растения, поглъща излишните количества въглерод и ни предоставя нови антибиотици, намалява по-бързо, отколкото могат да го възстановят естествените процеси, пише Discovery News. Тази тенденция може да има катастрофален ефект върху земеделието и снабдяването на света с храна.

ООН, която определи 2015-та за Международна година на почвите, посочва, че 33 процента от почвените ресурси на планетата се разграждат заради ерозия, замърсяване, окисляване и изчерпване на хранителните вещества. Ако не се предприемат действия, площта на обработваемата земя ще достигне едва една четвърт от обработваемите площи през 1960 година.
През декември ООН ще публикува доклад за състоянието на почвата, който вероятно ще обрисува още по-мрачна картина. Земята губи почвата си със скорост 30 футболни игрища в минута и ако не спрем тази тенденция, целият запас от почва на планетата, който се използва за земеделски цели ще изчезне през 2075 година.

Освен, че служи като средство за осигуряване на храна, почвата е и ключов фактор в процеса на климатични промени. Микробите и гъбичките в почвата поглъщат въглерод от растенията и разграждащите се тела на животни. Възможно е почвата на планетата да съдържа три пъти повече въглерод от атмосферата, според публикация в журнала Naturе, цитирана от „Фокус“.

Един от основните виновници за изтощаването са изкуствените торове. Те повишават нивото на киселинност и съдържанието на соли в почвата и нарушават взаимодействието на гъбичките и растенията, което помага за складирането на въглерод. От Съюза на загрижените учени (Union of Concerned Scientist) посочват, че почвата може да бъде запазена чрез промяна на земеделските практики. Според изследователите фермерите трябва да се върнат към ротацията на отглежданите сортове и да използват култури, които възстановяват хранителните вещества в почвата. Образуването на почвата отнема изумително дълго време – един сантиметър се формира в продължение на 1000 години, според уебсайта на ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *