Рискове и тънкости при покупка на имот „на зелено“

Репутацията на инвеститора, финансирането за проекта и схемата на плащане и прехвърляне на собствеността – това са трите най-важни фактора, когато избираме жилище “на зелено”, съветват от консултантската компания Arco Real Estate.

Компанията стартира кампания под наслов “Живей нашироко” съвместно с Дарик радио, за да информира за проблемите и детайлите при покупката на имот.

Заради подема на пазара през последната година – година и половина и недостига на качествено предлагане на жилища в големите градове покупката на жилища “на зелено” устойчиво се възстановява, посочват от компанията.

Вихър Славейков, мениджър продажби на един от проектите на компанията, посочва, че при избора на завършено жилище най-важните фактори са локацията и цената. При незавършен имот обаче на първо място са инвеститорът и главният изпълнител, тъй като те носят цялата отговорност по завършването на проекта.

Положителният ефект на кризата беше, че разграничи сериозните и отговорни компании от тези, които бяха „яхнали” вълната на строителния бум до 2008 г. Те успяха да оцелеят благодарение на направените премерени рискове и инвестиции, завършиха проектите си, макар и бавно, не изгубиха клиенти и дори обратното – спечелиха още клиенти заради коректността си, коментира той.

Рискът да попадне в „черния списък” с некоректни компании и да бъде изхвърлен от пазара стимулира всеки инвеститор да бъде изряден към своите клиенти. Точно тези фирми успяват да реализират над 70% от жилищата в своите проекти до завършването на строителството (издаването на разрешение за ползване, или т.нар. Акт 16), допълва експертът.

Сериозните инвеститори обикновено разполагат и с финансиране за завършването на целия проект и са независими от предварителните продажби. При липсата на осигурено финансиране се разчита единствено на наличните средства на инвеститорите и текущите приходи от предварителната реализация на проекта, което обаче носи риск за завършването му.

Що се отнася до схемите за плащане, до кризата 100% от плащанията при покупка на имот “на зелено” се осъществяваха обикновено до завършването на грубия строеж (издаване на Акт 14 на обекта). В 90% от случаите тогава се прехвърляше и собствеността. Така немалко купувачи попаднаха в капана на несериозните инвеститори – да купят имот в недовършена сграда и да бъдат принудени да водят дълги съдебни дела срещу тях, припомня компанията.
Още по темата
Най-честите грешки при продажба на имот

В момента най-популярната схема е до 80% от стойността на жилището да се изплатят до Акт 14, а останалите 20% – при получаване на Акт 16.

Съветът на компанията е купувачите да прехвърлят собствеността при получаването на разрешение за ползване на имота, но не и когато са платили повече от 50% от стойността. При плащане на 80-90% от продажната цена и липса на нотариален акт/нотариално прехвърляне предварителният договор не защитава с достатъчна сила интересите на купувача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *