Как българите избират своя кредитор?

Според националното проучване „Нагласи и навици на използване на кредити“, изготвено по поръчка на БНП Париба Лични Финанси, България, потребителите на кредити търсят удобни и пестящи тяхното време финансови услуги, на които могат да се доверят.

За 43% от участниците в проучването удобството при кандидатстване е един от най-важните фактори при избора на финансова институция, 34% заявяват, че одобрението до 1 ден е изключително важно, а 41% подчертават, че при избора на финансова компания търсят препоръка от приятел или роднина.

Данните от проучването бяха цитирани от изпълнителния директор на БНП Париба Лични Финанси, България Мишел Фуйе по време на медийно събитие, посветено на клиентското изживяване. Според него постоянните инвестиции на компанията да отговори на изискванията на клиентите са в основата на нейната лидерска позиция на пазара.

Удобството е важен фактор, който допринася за клиентското изживяване във финансовия сектор. Лесната процедура за кандидатстване е посочена като ключов показател за избора на финансова институция от 43% от потребителите на кредити в България.

По отношение на алтернативните канали за кандидатстване, данните от проучването показват, че едва 10% от потребителите на кредити у нас са ги ползвали. В същото време 26% от интервюираните декларират, че в бъдеще биха кандидатствали дистанционно през интернет или по телефона. За сравнение, 30% от клиентите на БНП Париба Лични Финанси, България заявяват, че имат опит с различни от офис на компанията канали. Над 60% от тях смятат, че кандидатстването през алтернативни канали е улеснило процеса.

Ръст има и при онлайн кредитирането, който се обяснява и с растящото проникване на интернет в България. Проучването показва, че 89% от клиентите на БНП Париба Лични Финанси ползват интернет в дома си. Общо за ползвателите на кредити процентът е 79%. Според експертите на компанията има огромен потенциал за развитие на онлайн кредитирането, тъй като само 6% от българите и 10% от потребителите на кредити използват онлайн или мобилно банкиране. Сред клиентите на БНП Париба Лични Финанси, България процентът е много по-висок – 18%.

Друг фактор за клиентската удовлетвореност във финансовия сектор е бързото одобрение и превод на средствата. Данните от проучването показват, че одобрение до 24 часа е особено важно за 34% от ползвателите на кредити. Други 51% посочват, че желаят да получат одобрение до 1 седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *