Зимата „скова“ икономиката

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Минус „много“ градуса

И добре смазана машина, като германската икономика, може да се окаже затруднена от едно естествено природно явление като снега. Хаос цари не само в Германия, но и на много места в Европа.

Снежният хаос в Европа създава големи проблеми на германската икономика. В един сектор на завода на „Форд“ в Кьолн се стигна до временно спиране на производството поради липсата на части, които се доставят от чужбина. Дори и сред търговците на дребно, продаващи зимно оборудване, не цари радост, тъй като поради снеговете хората просто отлагат пазаруването.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Радват се само производителите на луга
Малцина са радостните
Единствените, които са облагодетелствани от снежните виелици, са фирмите, произвеждащи луга за посипване на улиците. Иначе за всички останали браншове на икономиката зимата представлява много сериозен проблем, казва Хайко Щипелман от Сдружението на строителната индустрия:
„Производството в германския строителен бранш е замряло. Това ни се случва за втори път тази година. През първите три месеца на годината пак затънахме в снежния хаос. Ако това се повтори сега отново, едва ли ще можем да приключим с положителен баланс.“
Страда не само строителният бранш. Отлагат се бизнеспътувания, магазини и ресторанти са трудно достъпни за клиентите, казва Фолкер Трир от Германската промишлено-търговска камара:
„Рано започналата и сурова зима възспира икономическия растеж. Подобна бе картината и миналата зима, така че сега нещата вървят в същата посока.“
Въпреки това Фолкер Триер подчертава, че зимата не е в състояние да спре подема на германската икономика.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пътници на летището във Франкфурт/М. чакат с дни
Европа е блокирана
Заводът на „Форд“ в Кьолн успя бързо да преодолее временното затруднение и сега производството отново върви с нормални обороти. Фирменият говорител Бернд Майер обяснява, че е ималопроблеми с доставката на отоплителни системи за моделите Форд Фиеста и Фюжън. Тези системи идват от един завод в северна Франция, но Франция и Белгия наложиха пълна забрана за движение на камиони над 7,5 тона.
Трудно се придвижват по заснежените аутобани и цистерните. Затова доставките на гориво в отделни райони на Германия секнаха. Концернът „Ессо“ съобщи за 20 бензиностанции, които били останали без бензин. Снегът и ледът затрудняват работата и на пощенските служби за доставките на пакети.Въпросът дали желаните подаръци ще пристигнат за Коледа, придобива тази година особена острота.

А. Шерле, С. Гяуров, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *