НАП откри противодействие срещу клошарите милионери

60-дневен срок приходната агенция ще може да проверява фирми, ако се подготвя сделка за продажбата им, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Това ще стане с възможно с промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
В момента възможностите за проверка на данъчните при продажба на фирми не е записана в закона. С новите текстове ще се даде възможност приходната агенция да провери както фирмата, която е обявена за продан, така и фирмата или лицето – купувач. Целта е да се предотврати прехвърлянето на фирми на хора от нискообразованите и нискодоходните групи.
“В сегашния текст има промяна, която казва, че ако някой иска да си продава фирмата и тя има дългове, има 60-дневен срок, в който НАП може да проверява и двете фирми, за да може по този начин да не стават тези промени, че фирми с големи задължения след това се прехвърлят на хора, които нямат възможността да плащат тези задължения“, коментира вицепремиерът предстоящата промяна в ДОПК.
Той припомни, че има и друга промяна – за плащането в брой. Тя е минала досега на първо четене в пленарна зала и на второ четене в парламентарна комисия, така че по думите на финансовия министър предстои да бъде гласувана окончателно до края на януари. Чрез нея ще се плащат пари в брой до 5000 лв., което според Дянков от една страна, ще ограничи измамите, а от друга – възможностите за некоректно боравене със средства, които не влизат в бюджета.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *