Златото достигна 3- и половина месечен връх поради притесненията около Португалия

Златото достигна 3- и половина месечен връх в четвъртък, след като притесненията около най- голямата, листната на борсата, банка на Португалия породиха търсене на безопасни убежища и след като Индия запази рекордно високите мита върху златото, което принуди бижутерите, които до сега се въздържаха от покупки, да се върнат на пазара.

Акциите на Уолстрийт и в Европа поевтиняха, докато безопасната йена достигна няколкомесечни върхове, след като притесненията около португалската банка Banco Espirito Santo предупредиха инвеститорите за възможността за избухването на нова европейска банкова криза.

Спот цените на златото нараснаха с 0,7% до 1337.39 долара за тройунция, като преди това скочиха до 1345.00, което е най- високото им ниво от 19 март насам. Технически анализатори споделиха, че ръстът е бил предизвикан от пробив на силната техническа съпротива на 1334. Американските фючърси върху злато с доставка през август поскъпнаха с 1,1% до 1339.20 долара за тройунция.

Espirito Santo Financial Group, най- големият акционер в португалската Banco Espirito Santo, спря търговията на акциите и облигациите си, позовавайки се на „материални затруднения“ в компанията- майка ESI. Това бе първият значим случай на зараза на пазарите на периферните икономики от еврозоната през тази година, който ограничи търсенето на втория търг на гръцки дълг след изпадането на страната в несъстоятелност през 2012.

Златото също така спечели подкрепа от решението на Индия да запази митото върху вноса на злато без промяна на рекордните 10% в четвъртък, принуждавайки бижутерите, които стояха настрани в очакване на намаление на митото, да се запасят при сегашните условия. Ходът доведе до поскъпването с 3% на най- търгувания индийски контракт, този с доставка през август.

Останалите благородни метали също поскъпнаха, като тези от групата на платината достигнаха няколкомесечни върхове.

Платината, подкрепена от по- силното търсене на автокатализаторния метал от страна на производителите на автомобили както и от проблемите с предлагането, породени от стачката в Южна Африка, поскъпна с 0,7% до 1507 долара за тройунция. Преди това металът достигна най- високото си ниво от 4 септември до сега на 1518.25 долара за тройунция.

Паладият остана почти на същите нива, търгувайки се за 869 долара за тройунция за четиринайсета поредна печеливша сесия, докато среброто спечели 1,5% до 21.36 долара за тройунция, като преди това достигна най- високата си стойност от 17 март насам на 21.55 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *