Златото записа най- големия си седмичен спад от изминалия ноември

Златото поскъпна в петък заради повишено търсене в резултат на ниските цени, но въпреки това записа най- големия си седмичен спад от ноември до сега, следвайки последния намек на Фед, че лихвения процент може да бъде увеличен през 2015.

Въпреки това печалбите на златото в петък бяха ограничени, тъй като пазарът все още бе зашеметен от 2%- ят спад в сряда, когато председателят на Фед, Джанет Йелън, заяви, че централната банка вероятно ще прекрати окончателно масивната си програма за изкупуване на облигации тази есен и може да започне да увеличава лихвения процент шест месеца по- късно.

Ако Фед започне да увеличава лихвения процент това със сигурност ще се отрази негативно на златото, коментираха анализатори.

Спот цените приключиха около 0,3% по- високо на 1326.76 долара за тройунция, след като паднаха до 1320.24 долара в четвъртък, достигайки най- слабото си ниво от края на февруари до сега.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 5.50 долара до 1336 долара за тройунция при обем на търговията около 10% над 30- дневната пълзяща средна.

В началото на миналата седмица кюлчетата за кратко докоснаха 6- месечен връх на 1391.76 долара поради нарасналото напрежение около Украйна и опасенията за растежа на Китай, преди фокусът да се измести към паричната политика на САЩ.

Кюлчетата са под натиск откакто президентът на Русия, Владимир Путин, подписа законите, финализиращи анексирането на Крим, но заяви, че няма планове да нахлува в други части на Украйна. За седмицата благородният метал изгуби почти 3,5% от стойността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *