Ловът за руски активи е открит

Парите скоро ще се върнат в Русия – спекулантите много искат да спечелят от поевтинелите руски акции. Ловът за руски активи вече е открит.

От Bank of America Merrill Lynch коментираха в писмо до акционерите, че вече са тръгнали на лов за изгодни предложения в Русия, което е свидетелство, че разпродажбата на активи в Москва много скоро ще приключи. Но ситуацията може да се влоши, особено, ако Западът и Русия започнат война със санкции. Засега вероятността от този сценарий е доста ниска заради прекалено големите разходи. Присъединяването на Крим към Русия, което е вече факт, повишава рисковете, но не намалява привлекателността на руския пазар.

Алчността винаги побеждава. Повечето инвеститори са съгласни, че вероятността от въвеждането на реални икономически санкции е малка дори след анексирането на Крим. Всякакви санкции ще доведат до отговор от Русия, което ще увеличи загубите за всички от въвеждането им.

Инвеститорите отбелязват, че страните от Европейския съюз зависят от доставките на руските енергийни ресурси. В близко бъдеще те трудно могат да бъдат заменени.

Потокът от негативна информация за Русия скоро ще намалее. Това означава, че пазарът или вече е достигнал дъното, или всеки момент ще го достигне. Вече се наблюдава интерес към различни активи, чиито цени са се сринали. Някои търсят възможност да купят акции, чиито цени са достигнали минимални нива, а част от инвеститорите се интересуват от възможността да кредитират руски компании с покупка на облигации.

Въпреки това част от инвеститорите смятат, че не трябва да губят бдителност, защото подобен подход може да се окаже прекалено оптимистичен. САЩ могат да реагират доста крайно на събитията в Украйна, за да възстановят доверието в своята външна политика. Рисковете от реални икономически санкции и негативно поведение на пазарите остават реални и те не трябва да бъдат изключвани от сметките.

Икономическите санкции могат да струват скъпо и на Запада, и на Русия, като повлияят силно негативно на търговските и финансови потоци.

Русия по-скоро ще използва доставките на суровини като застраховка от възможните санкции. Това може да се превърне в силно оръжие: делът на Русия в доставките на газ за някои страни от Източна Европа достига 100%.

Дългът на Русия е около 732 милиарда долара. В отговор на санкциите Москва може да въведе мораториум по неговото изплащане. Но в този случай Русия може да се окаже сред губещите: заради значителните резерви на централната банка нейната нетна външна позиция е отрицателна. И тъй като валутните резерви са вложени в европейски и американски активи те могат да се окажат замразени.

Санкциите ще засегнат само собствениците на големите компании и политиците от двете страни на Океана, поне в началния етап. В списъка ще попаднат малки компании и инвеститори само в случай, че започне война със санкции. Санкциите върху притежаването на руски активи ще засегнат само големите банки, а не частните или институционални инвеститори.

В тази ситуация най-безопасно е в руските компании да се влагат средства с помощта на американски и глобални депозитарни разписки – ADR/GDR. В момента спредът между руските акции и ADR/GDR расте. От това може да се спечели много добре, особено, ако политическата ситуация се стабилизира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *