Златото и среброто с нови рекорди, ръст и при петрола

Цената на златото се повиши до нов 25-годишен максимум след продължаващите притеснения относно ядрената политика на Иран и поскъпването на петрола.

Фючърсите на благородния метал с доставка през май се повишиха с 9.2 долара, или 1.6%, до ниво от 607.50 долара за тройунция.

До нов 23-годишен максимум се повиши и среброто, което добави 0.41 долара към стойността си, или 3.2%, до ниво от 13.27 долара за тройунция с доставка през май.

Повишение регистрираха и цените на останалите метали, като платината поскъпна с 13 долара до 1093 долара за тройунция с доставка през май, докато паладият добави 7 долара към стойността си до ниво от 251 долара за тройунция.

В резултат на продължаващото напрежение около Иран повишение след тридневната почивка на американските пазари отбеляза цената на суровия петрол по време на азиатската борсова сесия днес. Там ценната суровина добави 50 цента спрямо затварянето си в четвъртък, или 0.7%, до ниво от 69.82 долара за барал с доставка през май.

Моментно суровината се повиши до най-високо ниво от 70 долара за барел, с което накара мнозинството от анализаторите да считат, че най-вероятно ще бъде атакуван постигнатия на 30 август миналата година исторически максимум от 70.85 долара за барел.

Ръст регистрира също и цената на петрола тип Брент, който се повиши рано днес до нов исторически максимум при ниво от 71.40 долара за барел.

Ръстът в цената на петрола идва след изнесените през миналата седмица данни за спада на запасите от бензин в САЩ за седмицата до 7 април с 3.9 млн. барела до 207.9 млн. барела.

Данните стават реалност в навечерието на стартирането на натоварения откъм шофиране летен сезон в САЩ и в момента, когато рафинериите съкращават производствените си мощности за традиционните пролетни ремонти.

Повишение отбелязаха и цените на останалите петролни продукти, като отоплителното гориво добави днес 1.1 цента към стойността си до ниво от 1.9985 долара за галон, докато бензинът се повишил с 1.3 цента до ниво от 2.1198 долара за галон. Това е и най-високата стойност на суровината от началото на септември миналата година.

След ръста в цената на петрола японският Nikkei 225 завърши първия ден на седмицата с понижение от 1.2% до ниво от 17 033.15 пункта.

Понижение регистрира и корейският KOSPI, който загуби 0.7% до ниво от 1 422.63 пункта, след като в петък се повиши до нова рекордна стойност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *