Златото на печалба за пети пореден ден, доларът успя да се стабилизира

Доларът задържа скромните си печалби във вторник, след като рязко смени посоката, което може да се изтълкува като знак, че неотдавнашната разпродажба може засега да е изчерпала силите си, коментират от Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

„Зелените“ пари поскъпнаха до 119.73 йени, отдалечавайки се от едномесечното дъно на 119.22, но се очаква да забавят инерция около 120.00.

Еврото остана на 1.0923, падайки от сутрешния връх на 1.1029. Търговци заявиха, че неуспехът да пробие върха на 1.1062, достигнат след заседанието на Федералния резерв, е предизвикал обратното движение. Все пак еврото остана доста далеч от 12-годишното дъно на 1.0457, достигнато на 16 март.

Доларът също така възстанови донякъде позициите си и спрямо стоковите валути, като например срещу австралийския долар, който отново падна под 79 цента, отдалечавайки се от 2- месечния връх на 0.7939.

Инвеститорите побързаха да затворят дългите доларови позиции, след като ФЕД миналата седмица показа, че няма да бърза с повишаването на лихвените проценти, изпращайки с трясък щатската валута далеч под многогодишните върхове.

Данните за САЩ вчера бяха сравнително добри, особено покачването на инфлацията, което трябва да подкрепи възгледите, че резервът трябва да повиши лихвения процент още тази година.

И все пак възвръщаемостта на облигациите спаднаха, от части поради силното търсене на двугодишни книжа.

Златото на печалба за пети пореден ден

Във вторник златото поскъпна до 3-седмичен връх, нараствайки за пета поредна сесия поради увеличените очаквания, че повишаването на лихвения процент ще бъде отложено за септември.

Спот златото достигна най-високото си ниво от 6 март до сега на 1 195.30 долара за тройунция, преди да се отдръпне до 1 189.96, реализирайки печалба от 0,4%.
Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 3.70 долара за тройунция до 1 187.70.

Златото бе на път да запише най- дългата си печеливша серия от януари миналата година до сега, като инвеститорите подкрепяха кюлчетата през последните няколко дни поради спада на долара в резултат на предпазливата позиция на ФЕД по отношение на американската икономика.

Металът, който не плаща лихва, пострада от ранните спекулации за увеличаване на лихвения процент през юни.

Джеймс Булард от ФЕД, във вторник заяви, че първото увеличение на лихвения процент ще се случи „по някое време през лятото“, което все пак остави курсът на паричната политика изключително гъвкав. Пазарните очаквания обаче трябва да бъдат по-добре съчетани с тези на ФЕД, имайки предвид сегашното „бум състояние“ на американската икономика.

Други служители на резерва обаче изразиха съмнение, че доларът ще продължи да поскъпва и повишиха спекулациите, че затягането на паричната политика може да бъде отложено.

Платината бе на загуба от 0,3% до 1 10.20 долара за тройунция, среброто поскъпна с 0,1% до 16.84 долара за тройунция, а паладият изгуби 1,3% до 765 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *