Топ 10 на най-скъпоплатените ИТ умения

Технологичният бранш в целия свят изпитва сериозен глад за специалисти. Проблемът на този пазар е, че е много динамичен и изискванията бързо се променят. Днес се търсят специалисти по една платформа, утре по друга, а усвояването им отнема време.

Специализираният сайт за търсене на работа в технологичния сектор Dice.com публикува резултатите от своето проучване за най-скъпоплатените умения в ИТ сектора. В проучването са участвали 23 470 ИТ специалисти, като е било проведено през есента на 2014 г. То показва и какви специалисти могат да очакват най-големите заплати (в случая заплатите са годишни).

На десето място е Hadoop. Хората, които разбират от тази технология, която е в центъра на Big Data, могат да очакват годишна заплата в размер на 121 313 долара – с цели 11.6% повече спрямо година по-рано.

На девето място е Flume. Това е метод за преместване на огромни масиви от информация и да ги внедрява в Hadoop системи. Специалистите по Flume могат да очакват годишна заплата от около 123 186 долара.

Осмата позиция е за специалистите по Chef. Това е софтуер, който помага на служителите да автоматизират задачи, които да оптимизират работата на сървъри. Запознатите с Chef могат да получават по 123 458 долара на година.

Седмото място е отредено за ABAP. Това е език за програмиране, който е разработен от SAP и се използва за създаване на бизнес приложения, които да се интегрират или базират на софтуер на SAP. Заплащането за специалисти по ABAP е скочило с 24% за последната година и вече е 124 262 долара на година.

На шесто място е Pig. Това е език за програмиране, който позволява да се извлича информация от Hadoop и да се намират различни приложения на Big Data масиви. Заплатите за специалисти по Pig са скочили с 13% и са 124 563 долара годишно.

На пета позиция е HBase. Това е още една технология, която е базирана на Hadoop. Чрез нея може да се сортира съхраняваната информация и да се групира. Възнаграждението за такива специалисти се е увеличило с 20% през последната година и вече е 126 369 долара.

Специалистите по Cloudera пък могат да очакват около 126 816 долара годишно. Cloudera има специална платформа, която цели да улесни работата с Hadoop значително.

В топ три влиза MapReduce – още една технология, свързана с Hadoop. Това е метод, който позволява на Hadoop да съхранява информация на множество евтини сървъри. Годишната заплата за специалисти по MapReduce е 127 315 долара, показва проучването на Dice.com.

На второ място е Cassandra. Това е метод за бази данни, който постепенно се превръща в предпочитан за мобилни и облачни услуги. Годишните заплати за специалисти по Cassandra възлизат на 128 646 долара.

Най-скъпоплатени са специалистите по PaaS (Platform as a Service). Това е една от най-големите тенденции в момента, като позволява съхраняване на всичко, от което един програмист има нужда, в облака. От инструментите за писане на приложението, до самото приложение, когато е готово. Годишната заплата за специалисти по PaaS възлиза на 130 081 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *