Златото отново над 600 долара за унция

Златото си възвърна днес цената от 600 долара за унция, тъй като инвеститорите започнаха прехвърляне на активите си към метала, след като слабите данни за БВП на САЩ увеличиха очакванията, че Федералният резерв няма скоро да променя нивата на лихвите.

Стабилността на петрола и покупките на японски спекуланти допълнително помогнаха на благородния метал, който достигна 603.50 долара за унция и това е най-високото ниво след 2 октомври.

В началото на европейската сесия котировките бяха 602.90/604.40 долара за унция, което е повече от нивата на затваряне в петък в Ню Йорк на 598.20/599.70 долара за унция, когато беше отчетен ръст от над 2 долара.

Според дилъри следващата съпротива е на 605 долара за унция. Те са на мнение, че все пак пазарът не е толкова песимистично настроен и покупките се възобновяват. В същото време движенията и в двете посоки се приписват най-вече на промените в стойността на долара на валутните пазари.

Миналата седмица златото беше под постоянен натиск и разпродажби, достигайки най-ниско ниво за последните две седмици на 573 долара за унция. Тогава инвеститорите предпочитаха да инвестират в пазарите на акциите и на зърнените продукти, където притесненията за недостатъчно предлагане провокираха цените да нараснат до многогодишни рекорди.

Тегленето на печалби от пазара на ценните книжа, където индексите нарастват, освободи пари за инвестиции в златото, чиято атрактивност нарасна, след като стана ясно, че ФЕД ще държи лихвите известно време без промяна.

Покупките на японски дребни инвеститори се увеличиха, когато златото проби нивата от 600 долара за унция. Въпреки това важно е и как ще реагира по-късно днес пазарът по време на търговията в Ню Йорк. Едно затваряне вечерта на нива над 600 долара би могло да провокира нови покупки през следващата азиатска сесия.

Техническа картина

Close 598.53 High 599.52 Low 592.14

Ноемврийските контракти на златото преодоляха котата от 600 долара за унция, която сега се явява вече първа подкрепа преди най-ниската стойност от петък и дъното от миналата седмица.

При покачване първата съпротива е на 607, откъдето преминава 100-дневната пълзяща средна. Следващи съпротиви са 620 и най-високите нива от началото на септември около 640 долара за унция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *