Проект за голф комплекс получава сертификат за инвеститор първи клас

Сертификат за инвеститор първи клас ще бъде връчен днес в Българската агенция за инвестиции (БАИ) на “Кабланд” ООД – град Поморие за изграждане на проекта “Блек Сий Голф&Кънтри Клуб” в град Каблешково, община Поморие, съобщиха от БАИ.

Сертификатът ще бъде връчен от Стоян Сталев, изпълнителен директор на БАИ, на Дарио Томалети, изпълнителен директор на Кабланд ООД.

Проектът включва създаването на голф развлекателен комплекс за целогодишна експлоатация на площ от 1 918 декара в околностите на град Kaблешково.

Общият размер на инвестицията възлиза на 194,430 млн. евро. Тя ще се реализира на три фази, като стойността само на изградената инфраструктура през първата и втората фаза ще възлиза на 17,136 млн. евро.

Комплексът ще включва игрище за голф с 18 дупки, изградено по международни стандарти, 4 или 5 звезден хотел (управляван от международна верига), голф академия, тенис академия, плувни басейни, вили и апартаменти за почивка и сезонен престой. Инвеститорът ще изгради своя собствена инфраструктура (включително пречиствателна станция и подстанция), като неизползваният капацитет ще бъде предоставен на разположение на населението на Каблешково.

Целта е комплексът да привлича взискателни голф туристи и да може да се състезава с вече утвърдени голф дестинации като Португалия и Испания, а така също с ново създадените такива в Турция и Гърция, както и да се удължи туристическият сезон от 4 на 9 месеца с развитието на мулти-атрактивни предложения.

Инвеститори в проекта “Блек Сий Голф & Кънтри Клуб”са Томас Галахър, който ръководи строителен бизнес на JJ Gallagher Ltd. Ирландия в областта на търговски обекти, голф терени и места за отдих във Великобритания и Западна Европа, както и в проекти на гражданско строителство, строеж на пътища, пречиствателни станции, тунели, мостове; Дейвид Нюман, президент на Еврофонд Груп, който принадлежи на няколко британски и испански фамилии с инвестиции в Германия, Великобритания, Ирландия, Америка и Испания; Николас Галахър, един от създателите и директор на Powerscourt Capital, инвестиционен фонд в Дъблин, Ирландия и представител на “Gallagher Trust”.

Кабланд ООД е съвместно дружество с община Поморие, която участва с 20%, като дружеството вече притежава 100% от земята, върху която ще бъде изпълняван проектът.

Трудовата заетост в комплекса ще бъде от 800 до 1000 души, като се предвиждат социални програми за квалификация и обучение на местните жители, за да могат да бъдат ангажирани като работна ръка.

Първоначалната предвидена инвестиция беше в размер на около 53 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *