Златото под натиск, тъй като дълговата криза в САЩ наближи края си

Златото остана без особена промяна в сряда, макар да реализира лек спад, тъй като американските законодатели се доближиха до постигането на споразумение, което би избегнало неизпълнението на дълга на американското правителство и би довело до подновяването на работата на ведомствата, което намали привлекателността на кюлчетата в ролята им на безопасно убежище.

Загубите бяха ограничени, тъй като започна физическо купуване в Азия и САЩ, след като цените потънаха до 3- седмично дъно във вторник.

Това е създало “краткосрочен етаж” за кюлчетата, макар краят на дълговата криза да изглежда близо, споделиха търговци.

Цените останаха високи дори и след като лидерите на Сената обявиха сделка, която ще прекрати политическата криза, която доведе до частичното спиране на работата на правителството и доведе най- голямата икономика в света близо до неизпълнение на дълга.

Повечето продажби бяха мотивирани от очакванията на инвеститорите, че ще бъде сключена сделка преди настъпването на крайния срок на 17 октомври, когато ще свършат парите на правителството, казаха дилъри.

Спот цената се понижи с 60 цента или 0,05% до 1281.25 долара за тройунция, възстановявайки се от дъно за деня на 1268.

Анализатори виждат техническа подкрепа около дъната от юли между 1235 и 1240 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември спечелиха 9.1 долара или 0,7% до 1282.3 долара за тройунция, подкрепени от физическото търсене.

Златото спадна с около 4% откакто бе прекратена частично работата на правителството на 1 октомври, разочаровайки инвеститорите, които се надяваха, че несигурността около икономическата ситуация в САЩ ще направи благородния метал по- атрактивен в ролята му на безопасно убежище.

Вместо това цените през периода бяха наранени от големи ордери за продажба, усилени от техническо продаване.

Последният път, когато се появи напрежение поради разговори за увеличаването на кредитния таван на САЩ през 2011 златото достигна рекордни върхове. Тази година настроенията към кюлчетата не са толкова позитивни.

Някои дилъри бяха облекчени да видят вихрушка от физическо търсене през нощта, след като цените паднаха до 1251.66 долара, достигайки най- ниската си стойност от 10 юли, след като депутатите се доближиха до постигането на споразумение.

Премиите, най- добрият способ да се измери търсенето, нараснаха в Азия, докато търсенето на американски монети досега нарастваше през месеца.

Премиите върху златото в Индия, най- големия купувач на ценния метал в света, достигнаха рекордните 100 долара за тройунция поради недостига на доставки за задоволяване на търсенето покрай фестивалите.

В Китай премиите в Shanghai Gold Exchange нараснаха до над 20 долара за тройунция от 7 долара преди две седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *