До 2050 г. ставаме под 5 млн. души

Демографската криза в България е много сериозна. До 2050 г.. ставаме под 5 млн. души. Това обяви пред TV7 преподавателят в Софийския университет Св. Климент Охридски проф. Петър Славейков. След няколко години българският етнос няма да бъде водещ в страната. Никой не слуша специалистите. Ето това е проблемът у нас. До края на 90-те години населението намаляваше от емиграция, а сега намаляваме за сметка на отрицателен прираст. За 2012 г. имаме 109 000 починали, а родени са едва 69 000. Имаме огромен отрицателен прираст. Вече няма кой да се изселва от страната, защото хората са възрастни, обяви още професорът.

Той за пореден път акцентира върху детските надбавки и тяхното разпределяне. Тези пари се взимат основно от онази част от обществото, която няма намерение да подготвя качествено поколение. Трябва да се стимулират талантливите, а не да се плаща на калпак. Трябва да се стимулират майките с образование. И друг български феномен. Детските дрехи и храни се облагат с данък 20%, а хазартът е освободен? Това какво е?, пита Славейков.

Професорът разясни още, че 1 млрд. лв. трябват, за да може за да се изгради и развие стратегия, която да спре демографския срив.

Не може да се мисли мандатно, както го правят, а трябва да има концепция и цел, която трябва да се следва от всички, които управляват. За каква икономика говорим, след като населението намалява. Когато нямаш хора, какво да развиваш. Проблемът е огромен, обясни още Петър Славейков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *