НАП започва да следи движението на рискови стоки

Мониторинг на движението на рискови стоки на територията на България започва НАП от 1 януари 2014 г. За това ще отговаря ново звено към агенцията – дирекция „Финансов контрол“, съобщиха от приходната администрация.

Работата на инспекторите в звеното ще е основно свързана с физически и документален контрол на стоки, които представляват висок фискален риск. Най-често това са селскостопанска продукция, зърно, захар, месо и др.

Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика.

Работата ще се извършва в близост до граничните пунктове между България и Румъния и Гърция, както и във вътрешността на страната – в местата, където транспортните средства ще бъдат разтоварвани под данъчен контрол.

По външните за Европейския съюз граници контролът ще се извършва, както и досега, от агенция „Митници“, допълват от НАП. Контролът в близост до границите, както и този във вътрешността на страната, е предвидено да се осъществява 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Предвидена е възможността превозните средства да бъдат запечатвани и оборудвани с технически средства за GPS проследяване.

От НАП уточняват, че в близката седмица ще бъде обявен подбор сред служителите на агенцията, които искат да работят в новата дирекция „Фискален контрол“. Служителите на новото звено ще бъдат назначени в рамките на сегашната численост на персонала на ведомството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *