Златото поскъпна след като данни показаха свиване на икономиката на САЩ през първото тримесечие

Златото поскъпна леко в сряда, след като данните за растежа в САЩ се оказаха малко по- слаби от очакваното, което отслаби долара. Кюлчетата обаче трудно задържат покачването си, тъй като инвеститорите прибират печалбите си, след като цените достигнаха 2- месечен връх през предишната сесия.

Привлекателността на жълтия метал, като средство за хеджиране нарасна, след като данни показаха, че икономиката на САЩ през първото тримесечие се е свила много по- бързо от очакваното, реализирайки едно от най- лошите си представяния по време, когато не е в рецесия.

Златото поскъпна с почти 4% през последните 4 сесии, достигайки 2- месечен връх на 1325.90 долара за тройунция във вторник. Цените на кюлчетата нараснаха поради страхове, че конфликтът в Ирак може да ескалира, както и поради очевидната липса на желание от страна на Фед за увеличаване на лихвените проценти, което предизвика сериозна вълна от покриване на къси позиции.

Спот цените нараснаха с 0,2% до 1317.85 долара за тройунция. Американските фючърси върху злато с доставка през август пък поскъпнаха с 1.30 долара до 1322.60 долара за тройунция, при обем на търговията около 10% под 30- дневната пълзяща средна. Среброто бе на печалба от 0,4% до 20.95 долара за тройунция.

Търсенето на злато бе слабо в Азия, където са основните физически консуматори на метала. Дилъри докладваха, че чувствителните към цената купувачи са останали настрани след последния възхода на метала.

Ръководителят на подкрепяния от държавата Shanghai Gold Exchange заяви в сряда, че Китай трябва да има по- голямо влияние върху световния пазар за злато в ролята си на основен консуматор на метала.

Спот платината поскъпна с 0,2% до 1466.25 долара за тройунция, докато спот паладият нарасна с 0,3% до 829 долара за тройунция.

Миньорите от Южна Африка се завърнаха към работата си за платинения производител Lonmin в Марикана, след като договорката за заплащането бе подписана, прекратявайки 5- месечните стачки.

Въпреки това, анализатори твърдят, че задаващите се съкращения на работни места може да разпалят отново безредиците, подкрепяйки цените на метала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *