Украинската борса оглави пазарите в ЦИЕ по ръст през май

По всичко личи, че геополитическото напрежение в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължава да се отразява на пазарите в региона, но ефектът от конфликта между Украйна и Русия изглежда поутихва. Поне на капиталовите им пазари.

Водещият индекс на българския капиталов пазар -SOFIXпочти не помръдна през май, записвайки скроменръст от едва 0,5%. Представянето му през месеца го изпрати във втората половина на таблицата. Все пак по повишение от началото на годината той е трети.

През май водещият индекс на Киевската фондова борса –PFTS, записа най-силен ръст сред 19-те водещи борсови измерители в региона на ЦИЕ. С покачване от 10,71% през изминалия месец и с 47,65% от началото на годината до 443,74 пункта инвеститорите в Украйна изглежда не се влияят от ситуацията в страната. Същевременно след проведените президентски избори в края на май вече е ясно, чеПетро Порошенко ще е новият президент на Украйна. Очакванията са за нормализиране на отношенията между Киев и Москва.

Второ място в своеобразната класация е за унгарския индексBUX. За месец бенчмаркът добави 10,5% към стойността си до 19 364,42 пункта. Индексът стори това след изминалите избори. През април партията на настоящия премиерВиктор Орбан получи мнозинствоот 133 народни представители в новия парламент. СъщевременноЦентралната банка на Унгария обмисля налагането на лимити за кредитирането на домакинствата, за да намали прекомерната задлъжнялост. Възможно е да бъде създадена и „лоша банка“, с която да се ускори прочистването на банковия сектор от проблемните кредити – стъпки към реформиране на финансовия сектор.

РускиятMICEXсе нарежда на трета позиция сред най-добре представилите се индекси в региона на ЦИЕ – с покачване от 9,65% до 1 432,03 пункта. Индексът все още опитва да навакса изгубеното, защото от началото на годината е с 5% под стойността си на затваряне на 31 декември 2013 г.

Поглеждайки и към другия руски бенчмарк -RTS, месечното му покачване е най-силно сред всички останали. RTS напредва с 12,12% за месеца до 1 295,75 пункта, но е с 10% под стойността си към края на 2013 г. Различни анализи показватподобрение на обстановката в страната. Положителен сигнал бе и осъщественото плащане от Киев към Москваза газовите доставки през февруари и март.

Освен индексите на Украйна, Унгария и Русия само още два записват ръстове от над 5%. Това са словенскиятSBITOPи турскиятISE 100. Южната ни съседка продължава да изпитва политически, икономически и финансови проблеми. През майЦентралната банка на Турцияпонижи основната лихва до 9,5%. Причините са в снижената несигурност и отчетеното подобрение по отношение на индикаторите за рисковата премия на страната.

Агенция S&P остави без промяна рейтингана южната ни съседка на ниво ВВ+ с негативна перспектива, въпреки че имаше индикации за обратното през февруари. Така признаците за възстановяване се разсеяха доста бързо. Протестите една година след събитията на площад Таксим възпламениха отново политическото напрежение.

На практика почти една трета от индексите, попадащи в анализа, са почти без изменение спрямо стойностите на затваряне на 30 април 2014 г. Само три са борсовите измерители, изгубили част от стойността си през май. Капиталовите пазари в Гърция, Хърватия и Босна и Херцеговина изпратиха май с понижения за водещите си индекси.

ASEзаличи 2,10% от стойността си до 1 206,21 пункта.CROBEXе надолу с 1,15% до 1 701,51 пункта, аBIRSзаписа спад от 2,41% до 695,33 пункта. Именно BIRS е най-зле представящият се индекс в региона на ЦИЕ от началото на годината спрямо 19-те борси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *