Златото премина и се затвърди над нивата от 1200 долара за тройунция

Златото се затвърди над 1200 долара за тройунция днес, тъй като спада на акциите и опасенията за бъдещето на Гърция в еврозоната провокираха инвеститорите да търсят сигурност в метала.

Азиатските индекси падат днес заради поевтиняването на цената на петрола и политическата несигурност в Гърция. В понеделник, американските индекси Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс отчетоха най-голям дневен спад за последните три месеца.

Нарастват и спекулациите, че Гърция може да излезе от еврозоната ако лявата партия, която се зарече да сложи край на стриктните мерки и зачеркне голяма част от дълга, спечели на 25 януари изборите, каквито са и широките очаквания.

Спот цената на жълтия метал е 1205 долара след повишението вчера с 1.3%. Най-близка съпротива е 100-дневната пълзяща средна, която преминава през 1216 долара, а подкрепа е 1180 долара.

Подобряването на настроенията сред инвеститорите се видя и в активите на най-големия фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust, чиито активи нараснаха в понеделник с 0.25% до 710.81 тона злато, но все пак остават близо до шест годишното дъно.

Силата на долара обаче може да ограничи покачванията на златото. Скъпият долар прави златото скъпо за притежателите на други валути. Доларовият индекс е на близо девет годишен връх, а евро/долар слезе до най-ниски нива след 2006 година.

Друг важен фактор е търсенето от най-големия потребител Китай. Покупките от там нараснаха през последните седмици заради приближаващия празник по случай Лунната нова година, когато златото се дава като дар. Поради тази причина търсенето на златото вероятно ще остане силно до празника през февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *