Китай дава ход на 300 инфраструктурни проекта за 1,1 трлн. долара

Китай ще даде ход на близо 300 инфраструктурни проекта на стойност 7 трлн. юана (1,1 трлн. долара) през тази година в опит да подкрепи растежа, за който има опасност да спадне под границата от 7%.

Правителството на премиера Ли Къцян одобри проектите като част от по-широкия пакет от стимулиращи мерки на обща стойност 10 трлн. юана, които трябва да бъдат завършени до края на 2016 г., казват пред Bloomberg запознати с въпроса лица. Проектът ще бъдат ръководени от Националната комисия за развитие и реформи.

Този ход илюстрира загрижеността сред властите в Пекин, че планираната промяна на Китай към засилването на вътрешното потребление все още не дава очакваните резултати.

„Това е част от усилията на Китай за стабилизиране на растежа. Новината ще допринесе за засилване на доверието на пазара“, казва Джулия Уан, икономист в HSBC Holdings Plc в Хонконг. „Инвестициите в инфраструктурата ще продължат да бъдат основен двигател за икономическия растеж на Китай“, добави тя.

Проектите ще бъдат финансирани от централната и местната власт, държавни фирми, чрез заеми и от частния сектор, посочват източниците. Вложенията ще бъдат насочени към седем индустрии, в това число петролопроводи и газопроводи, здравеопазване, зелена енергия, транспорт и минно дело. Според източниците властите в Пекин разработват проекти и в други отрасли в случай, че правителството бъде изправено пред необходимостта да осигури по-голяма подкрепа за растежа.

Говорителят на Националната комисия за развитие и реформи Ли Пумин заяви през миналия месец, че Китай ще насърчи инвестициите в тези области.

Железопътните инвестиции могат да надхвърлят 1,1 трлн. юана през тази година, след като инвестициите в предходните четири години изостанаха от 5-годишния план за периода 2011-2015 г., посочва Хан Си, анализатор в Shenyin & Wanguo Securities.

Според последните данни на Националното статистическо бюро в Пекин общите инвестиции на Китай в дълготрайни активи през първите 11 месеца на 2014 г. са достигнали 45,1 трлн. юана. Разходи за инфраструктура пък са били 9,8 трлн. юана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *