Златото се оттласна от четримесечното си дъно

Златото днес се търгува близо до 1-седмичен връх, подкрепено от покриване на къси позиции в предишния ден. Все още обаче изглежда вероятно спада да продължи заради слабото търсене от физическия сектор и несигурността около стимулите в САЩ.

Спот цената днес е 1251 долара за тройунция след достигнатите през нощта 1256.49 долара, което е най-висока стойност след 20 ноември. Вчера цената спадна до четири и половина месечно дъно от почти 1225 долара след което обаче последва възстановяване от покриване на къси позиции и покупки свързани с опции.

Металът падна под 1300 долара преди 3 седмици и от тогава не може да си възвърне това ниво. Дилърите очакват цената да остане под натиск докато няма ясна времева рамка на намалението на стимулите на Федералния резерв. Цената на златото загуби 1/4 от стойността си през тази година заради опасенията, че намалението на месечните покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара ще намалят привлекателността му като средство за защита срещу инфлацията. Някои очакват от Фед да започне с редукцията на стимулите още през следващия месец. Други отбелязват, че последните смесени данни могат да отложат промените за следващата година. Следващата важна новина, която ще бъде публикувана на 6 декември е доклада за трудовата заетост.

Физическото търсене, което обикновено дава подкрепа на цената, не успя да нарасне по начина по който го направи по-рано през годината, когато цената се срина с над 200 долара за само два дни. В понеделник покупките се увеличиха при спада под 1230 долара, но бързо се изчерпаха при новото покачване.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust обяви, че в понеделник активите му са намалели с 3.30 тона. Отливът на средства от златните фондове, който е около 450 тона през тази година, изигра голяма роля за спада на цената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *