Златото удари 8-месечно дъно

Златото е на най-ниски нива за последните осем месеца и на път да завърши четвърта седмица с поевтиняване. Натискът идва от очакванията, че Федералния резерв ще увеличи лихвите тази година.

Спот цената е 1144 долара при дъно вчера на 1142.10 долара за тройунция, най-ниска стойност след ноември 2014. Жълтият метал получи удар тази седмица от изказването на председателя на Фед Джанет Йелен пред американския Конгрес, където заяви, че централната банка се насочва към повишение на лихвите тази година ако икономиката нараства според очакванията. В подкрепа на това развитие вчера стана ясно, че новите молби за помощи срещу безработица в САЩ са спаднали през последната седмица с повече от прогнозираното. В същото време увереността сред строителите на жилища достигна през юли девет и половина годишен връх.

Европа започна да финансира отново Гърция, след като парламента в Гърция одобри нова спасителна програма.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в четвъртък с 0.2 тона до 707.88 тона.

На пазарите азиатските акции растяха след покачването на Уолстрийт и намалялото напрежение около Гърция. Доларът продължи да поскъпва срещу еврото и йената, тъй като икономическите индикатори затвърждават аргументите за повишение на лихвите в САЩ до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *