Продажбата на активи може да позволи на Гърция да плаща дългове 20 години

Средствата от продажбата на активи на Гърция ще позволят на страната да изплаща дългове в продължение на над 20 години, заяви днес председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му в скоро време ще бъде направена оценка на гръцките активи, които ще се продават поетапно в рамките на повече от три години.

Споразумението за нова програма за помощ за Гърция в рамките на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) бе постигнато в понеделник в Брюксел на среща на върха на еврозоната. Тригодишната помощ за Гърция ще възлезе на сумата от 80 до 90 милиарда евро под формата на кредити, отпуснати по линията на Европейския стабилизационен механизъм.

В замяна на това Гърция се ангажира да извърши серия структурни реформи, както и да предаде свои държавни активи на стойност 50 милиарда евро в специален фонд под управлението на кредиторите, който може да бъде използван или за финансиране на програмата за помощ, или за гарантирането на кредитите.

Спасителният заем за Гърция налага като условие масова приватизация и разпродажба на ключови сектори. Южната ни съседка трябва да събере 50 млрд. евро от продажба на държавни активи. Това едва ли ще стане скоро, а и кризата обезцени много от гръцките активи, пише БНТ.

Ето част от компаниите, които се предлагат на тезгяха:

Гръцката петролна компания Хеленик Петролеум, която произвежда 2/3 от черното злато в Гърция и има износ за Кипър, Сърбия, Албания, Черна гора и България. 30% от компанията ще бъдат продадени на търг.

Гръцките пощи също няма да са вече държавни. 90% от компанията се предлага на пазара.

Енергийният сектор също ще отиде в частни ръце. 17% от акциите на Държавната енергийна корпорация ще бъдат разпродадени. Компанията има повече от 7 милиона абонати при население на Гърция от 11 милиона.

Олимпийски активи и съоръжения – гордостта на Гърция от периода, непосредствено преди кризата да удари. Спортната зала на Мира и дружбата, на която играе баскетболния тим “Олимпиакос” се продава в пакет със земята около него.

Инфраструктура също е в списъка. Магистралата Егнатия Одос ще бъде приватизирана. По този пътсе транспортира една трета от БВП на Гърция. 670-километровата магистрала свързва Атина с Албания, България и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *